Video placeholde

Romancov: Putin to ustojí, musíme pochopit ruskou společnost, je na ni strašný pohled a bude to ještě horší

Všichni významní sovětští politici i ti současní ruští včetně Vladimira Putina se odkazovali a odkazují k výroku Fjodora Ťutčeva, že Rusko nelze pochopit rozumem, je potřeba přijmout jeho duši. Podle politického geografa Michaela Romancova je třeba udělat pravý opak. Vzdát se sentimentu a racionálně analyzovat ruskou společnost. „Obraz, který nám vyjde, bude naprosto strašný, ale v okamžiku, kdy vím, jaké hrůze čelím, pak se tomu můžu teprve postavit,“ říká s tím, že hodnotový systém drtivé většiny Rusů není kompatibilní s tím naším. Ruský stát navíc nikdy ve své historii nevytvořil podmínky pro to, aby se v něm lidem žilo dobře. Je proto otázkou, čemu budou říkat příkoří. Jisté je, že Putin udělá vše proto, aby strůjcem všeho zla byl Západ.

Ve 144milionovém Rusku existují podle Michaela Romancova desetitisíce lidí, jejichž mentalita odpovídá té naší, mezi nimi jsou tisíce statečných, kteří jsou ochotni riskovat svobodu a mnohdy i holý život a postavit se režimu, a pak je obrovská masa těch, o které se vláda Vladimira Putina spolehlivě opírá. A velmi pravděpodobně se mu to bude dařit dál, protože posledních pár let ji na válku systematicky připravoval a přiživoval v ní přesvědčení, že je jen otázkou času, kdy Západ napadne Rusko. „Speciální vojenskou operaci“ proto ruský prezident zahájit musel, jinak by hrozilo, že Ukrajinci zaútočí na Donbas a potom i na další části země. „Když se podíváme po světě, tak lidé, kteří reálně ve svých rukou měli výrazně menší moc než Putin, a jejich režimy zdaleka nebyly tak robustní, jako je ten ruský, neměli k dispozici takovou škálu nástrojů, jak se chovat, ať už to byl Saddám Husajn v Iráku, Kaddáfí v Libyi, ať je to Maduro ve Venezuele, Castrové na Kubě, ti všichni to zvládli. Takže si říkám, proč by to neměl zvládnout Putin,“ konstatuje a odhaduje, že nadpoloviční většina ruské společnosti jednání svého prezidenta schvaluje.

Režim, který současná ruská hlava státu zastává, přitom politický geograf charakterizuje jako extrémně militarizovaný a xenofobní. „Jazyk je pro něj něco podobného jako pro rasistu barva kůže. Putin úplně stejným způsobem začal zacházet s ruštinou: kdo mluví rusky, je náš, a kdo mluví jinak, tak náš není, ale může z něj eventuálně být nepřítel. Takže prohlásil: ‚Na Ukrajině je spousta ruskojazyčných‘, což je objektivně fakt, ‚ti všichni jsou naši a hrozí jim genocida ze strany těch neruskojazyčných, primárně tedy lidí, kteří mluví ukrajinsky.‘ Pro to neexistuje žádný věrohodný důkaz, nikdy nikdo nepřišel s tím, že by se něco takového reálně dělo,“ uvádí a dodává, že podobný narativ byl použit už v roce 2008 k údajné ochraně ruskojazyčných menšin v Gruzii, kde se ale také k žádnému vyhlazování obyvatel neschylovalo. Ne z gruzínské strany.

„Putin to ustojí bez ohledu na to, co se stane. Bude schopen to většině ruské společnosti prodat jako svůj úspěch. Zároveň pevně doufám, že my udržíme všechny ty sankce, které jsme teď přijali, a že minimálně, dokud tam bude Putin, tak prostě mezi námi a Ruskem bude zeď, za kterou ho nebudeme chtít pustit. On si bude kultivovat svou společnost a nemůže z ní vykultivovat nic pozitivního, pokud jde o jejich vztah k nám. Rusko po Putinovi bude vůči nám ještě více zatvrzelé a ještě více nepřátelské, než je teď. A už teď to stojí za to,“ predikuje Romancov další vývoj. Scénář, že by byl Vladimir Putin odstraněn, nebo nahrazen někým jiným, považuje v tuto chvíli za nepravděpodobný. Oligarchy odřízl, s ohledem na to, jak zpackaně probíhá vojenská operace na Ukrajině, se drží dál i silová část spektra, a jeho případný nástupce by musel bezprostředně udělat ještě něco horšího, než se děje teď. Jenže válka už tím nejhorším je.

Čím si Vladimir Putin získal sympatie Rusů a co z něj udělalo jejich ideového vůdce, jaký je rozdíl mezi ním a jeho předchůdci, a co nejbizarnějšího o západní společnosti šíří jeho propaganda? I to prozradil v rozhovoru pro Prostor X politický geograf Michael Romancov.