Video placeholde

Šéfka SÚKL Storová: Neznáme vedlejší účinky Sputniku V, chybí informace, můžeme skončit jako Slovensko

Máme desítky stránek dokumentace ke Sputniku V, normálně jsou to desítky tisíc stran, říká ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv Irena Storová. Chybí jí zatím zásadní informace, třeba vedlejší účinky, výroba nebo distribuce. SÚKL zatím nedostal žádnou žádost o posouzení Sputniku V ze strany ministerstva zdravotnictví. V rámci očkování se zatím v Česku objevilo 36 podezřelých úmrtí, přímá spojitost s vakcinací se ale nepotvrdila.

Podle Storové bude případné schvalování Sputniku V Evropskou lékovou agenturou trvat ještě měsíce. Další dvě možnosti, tedy výjimka ze strany ministerstva zdravotnictví nebo cesta klinickou studií, podle ní mají jasná pravidla. Zatím se přitom ani jedna z možností nějak nepřiblížila. Storová v rozhovoru popisuje, na základě čeho by se SÚKL rozhodoval, pokud by o to byl ministrem zdravotnictví (nebo někým jiným) požádán.

Můžeme se dostat do podobné situace jako Slovensko, nenechává mě to klidnou, říká k situaci u sousední země Storová. Verze Sputniku V, která byla dovezená tam, je jiná než ta zmiňovaná s časopisu Lancet. Storová má ve slovenský ústav a tamní odborníky plnou důvěru. Teď se nedá v Česku Sputnik V doporučit ani zamítnout, protože prostě nemáme informace.

Chci být schopná podívat se na sebe ráno do zrcadla, říká o své práci a důrazu na bezpečnost léků i vakcín Storová. Neví, co prezident sleduje výroky na její adresu a stojí si za tím, že rozhoduje na základě faktů a nenechává se ovlivnit politikou. Dokumenty ke Sputniku V má zatím SÚKL od Úřadu vlády, který žádal o vyjádření. To SÚKL poskytl. Zásadní část dokumentů ale stále chybí.

V Česku jsme zaznamenali 36 podezřelých úmrtí v souvislosti s vakcínami, přímá spojitost se zatím nepotvrdila ani v jednom případě, popisuje Storová. I látka od firmy AstraZeneca je podle ní bezpečná a je v pořádku, že je nadále užívána bez úprav. Hlášení na podezření na nežádoucí účinky je 2736. Podle Storové jsou tato hlášení často subjektivní, zejména ta od běžných lidí.

Jak bezpečné je očkování v Česku? Za jakých podmínek by se tu mohl objevit Sputnik V? Cítí se Irena Storová být pod tlakem politiků? Na základě čeho bude SÚKL rozhodovat? Dozvíte se v rozhovoru.

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>