Video placeholde

Chirurg Šebek: Prezidenta bych zrušil, vláda to přepískla, na konci léta se můžeme probudit do noční můry

Chirurg Tomáš Šebek má zkušenosti z misí Lékařů bez hranic a teď při koronavirové krizi pomáhal v nemocnici Na Františku. Říká, že roušky jim šili herci, kritizuje některá opatření vlády a přístup politiků. Dopady pandemie na chronicky nemocné a onkologické pacienty bude podle něj daleko horší, než byl samotný počet nakažených. A apeluje na větší používání telemedicíny, respektive elektronického zdravotnictví.

Na konci léta se můžeme probudit v noční můře, říká o hrozbě nárůstu pacientů s rakovinou Šebek. Zanedbání prevence a dalších vyšetření kvůli koronaviru bude mít na zdraví Čechů nepříjemné dopady. Rakovina, cukrovka a další civilizační nemoci nezmizely. Důležité podle něj je z celé věci se poučit, zejména co se prevence týče.

Vadilo mi, že mi přikazovali, jak se mám chovat, popisuje Šebek. Čechům podle něj nevadí, že jim někdo ukradne svobodu, naopak ještě přitakávají. Některá opatření byla přes čáru a vláda to s odebíráním práv přepískla, navíc je včas nenahradila chytrá řešení. Šebek taky ostře kritizuje roli prezidenta, který je podle něj zbytečný a klidně by se mohl zrušit. Popisuje, že pro jeho nemocnici šili herci roušky, protože pomůcky nebyly.

Dalším poučením z pandemie je podle Šebka větší využívání telemedicíny, v prevenci i běžné praxi lékařů. Stál u zrodu portálu uLékaře.cz a teď rozjíždí projekt Virtuální čekárna. Jde o propojení pacienta s jeho lékařem. Šebek odmítá nejasnosti kolem toho, kdo nese za případné omyly odpovědnost, i kritiku od Sdružení praktických lékařů.

V čem může být Virtuální čekárna pro lidi prospěšná? Co je pro Tomáše Šebka to hlavní, co si odnáší z koronavirové pandemie? V čem byla opatření vlády přehnaná a jaké to bude mít dopady? A proč by klidně zrušil prezidenta?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>