Skeč Mrtvý papoušek skvěle sehráli Michael Palin a John Cleese

Skeč Mrtvý papoušek skvěle sehráli Michael Palin a John Cleese Zdroj: Archív

Michael Palin je držitelem Řádu britského impéria
Michael Palin jako britská královna – nic mimořádného
Michael Palin
Michael Palin je držitelem Řádu britského impéria
Michael Palin
11
Fotogalerie

Prodejce mrtvého papouška slaví jubileum – legendárnímu Michaelu Palinovi z Monthy Pythonů je 80

Proslul coby jeden z šestice komiků z kultovní komediální skupiny Monthy Python. Sám přímo ztvárnil postavy v ikonických skečích jako je vracení mrtvého papouška anebo Ministerstvo švihlé chůze, také zahrál nespočet dalších slavných rolí v celovečerních pythonovských filmech. Po rozpadu skupiny proslul coby autor cestopisů, ať už ze Severní Koreje, ze Sahary, anebo z cesty kolem světa za 80 dnů. Sir Michael Palin dnes slaví osmdesáté narozeniny.

Michael Edward Palin se narodil 5. května 1943 v anglickém Sheffieldu. Od útlého věku jej to táhlo k divadlu – v pěti letech hrál ve školní adaptaci Vánoční koledy, v deseti pak vytvořil komediální monolog, v němž zkombinoval úryvky ze Shakespeara. Po absolvování střední školy byl v roce 1962 přijat na Oxford, kde se věnoval moderní historii. Palina láska k milovanému divadlu neopustila, a tak se přidal k univerzitní komediální skupině The Oxford Revue. Na slavné univerzitě se zároveň potkal s dalším z pozdějších Monthy Pythonů Terry Jonesem.

Létající cirkus

Palin absolvoval univerzitu v roce 1965 a začal pracovat coby moderátor komediální show Now! pro lokální televizní stanici Television Wales and the West. Zároveň se znovu setkal s Terry Jonesem, se kterým spolu s dalšími autory začali v roce 1966 psát satirické skeče pro pořad televize BBC s názvem The Frost Report – zde se dvojice potkala s Johnem Cleesem, Grahamem Chapmanem a Ericem Idlem, s nimiž už brzy vytvoří možná vůbec nejslavnější komediální skupinu v dějinách.

Spojení komediantů dohromady měl na svědomí producent Barry Took, který na konci šedesátých let měl oživit zábavu na BBC. K pětici se přidal ještě americký výtvarník a filmař Terry Gilliam. Vznikla tak skupina Monthy Pythonův létající cirkus (prý podle toho, že komici vandrovali po budově BBC jako cirkus) a v roce 1969 jejích šest členů začalo pracovat na sérii čítající 13 dílů. 

Mrtvý papoušek

Pythoni měli volnou ruku, protože v té době v britské veřejnoprávní televizi neexistovaly žádné kontrolní projekce nebo proces schvalování. Šestice komediálních intelektuálů (kteří až na Američana Gilliama vystudovali prestižní univerzity v Oxfordu nebo Cambridgi) se tak mohla doslova kreativně vyřádit. První díl zhlédlo britské publikum 5. října 1969.

Prakticky přes noc se zrodil kult – Pythoni přišli s úplně novým druhem zábavy, na který nejen britské publikum nebylo zvyklé. A ani připravené. Žádná autorita komikům nebyla svatá, tropili si legraci z institucí, ze všech respektovaných povolání, s velkou oblibou se strefovali do masových médií. Na rozdíl od dříve vytvářených skečů nesměřovali k pointě, ale scénky často nechali plynout do nekonečna, anebo je zakončili bizarní animací Terryho Gilliama.

Sám Palin spolu s Johnem Cleesem vytvořil možná vůbec dvě nejslavnější pythonovské scénky. První z nich se objevila v osmé epizodě první série – Palin coby prodavač ve zverimexu zcela vědomě prodal mrtvého papouška zákazníkovi Cleesovi, který chce své peníze pochopitelně zpět. Autoři geniálně popsali, jak prakticky nemožné je zbourat byrokratickou tvrz, kterou sestavil Palin svými institucionálními argumenty.

Na plátno

Dvojice se pak zapsala do britské popkultury skečem známým jako „Ministerstvo švihlé chůze“ – Palin žádající o grant na tomto smyšleném ministerstvu čeká na úředníka Cleese. Divák sleduje jeho naprosto bizarní chůzi, při níž chvíli švihá nohama vysoko do vzduchu, v jiném momentě se roztodivně ohýbá v kolenou, anebo prazvláštně přisouvá obě končetiny k sobě. Komické pohyby jsou doplněny opět úřednickým a monotónním projevem Cleese, což vytváří dnes už legendární kontrast.

V rámci Monthy Pythonova létajícího cirkusu nakonec vzniklo 45 dílů v rámci 4 sérií, po nichž se šestice přesunula na filmové plátno. Skupina debutovala v roce 1975 snímkem Monty Python a Svatý Grál hrající si s legendou krále Artuše. O čtyři roky později představili Život Briana, ve kterém si tentokrát nedělali legraci z ničeho menšího než z náboženství. Do třetice všeho filmového pak komici vytvořili v roce 1983 Monty Pythonův smysl života o hledání smyslu bytí. Šestice při tvorbě posledního snímku ale zjistila, že už se jejich spolupráce vyčerpala, a tak se každý vydal vlastní cestou.

Do Severní Koreje přes Himaláje a Saharu

Palin se po rozpadu uskupení paradoxně našel v televizních cestovatelských dokumentech a v tvorbě cestopisů. V roce 1989 (kdy rakovině podlehl Graham Chapman) vyšla kniha Cesta kolem světa za 80 dní, která doplňovala stejnojmenný sedmidílný dokument. Brit následně zpracoval i své cestování po stopách legendárního spisovatele Ernesta Hemingwaye, dále výpravu od pólu k pólu, cesty přes Saharu a Himaláje. V roce 2019 publikoval své zážitky ze Severní Koreje a naposledy minulý rok přiblížil, co zažil v Iráku.

2. května, tedy pouhé tři dny před Palinovým jubileem bohužel zemřela jeho manželka Helen, s níž se oženil před 57 lety a se kterou má tři děti. Osmdesátiny tak legendární komik, který se nesmazatelně zapsal do dějin světového humoru, slaví se zármutkem.