Víit Bárta

Víit Bárta Zdroj: David Neff/MF DNES/Profimedia.cz

Bárta mizí z vlády! To ale nestačí, měl by odejít z politiky

Komické výstupy Věcí veřejných pokračují. Opět to předvedly na odpolední páteční tiskové konferenci, kde Vít Bárta oznámil, že odstoupí z funkce ministra dopravy. To ale nijak neřeší skandál úplatkářství, kterým je strana tvrdě zasažena. Také to neznamená, že Bárta opustil svoji „štěpnou“ myšlenku z projevu z roku 2008 (zveřejnila ho MF Dnes), že jeho někdejší firma ABL má v souvislosti s politikou „korumpovat a podporovat protekcionismus“.

 

Po tom všem, co se v posledních dnech odehrálo, je výsměchem, že Bárta se rozhodl opět kandidovat na funkci předsedy VV a zůstat v politice. Pouze lidé neschopní jakéhokoli samostatného myšlení by mu mohli v jakýchkoli dalších volbách dát svůj hlas. Odstoupení z postu ministra dopravy je proto pouze marketingovým manévrem, který má dnes uchlácholit naštvanou veřejnost a zneklidněné straníky Věcí veřejných.

 

 

Po Bártovi by měli totiž odejít všichni exponenti jeho ABL, které rozesel po nejrůznějších ministerstvech a dalších úřadech. A také Radek John, jenž schovaný pod maskou předsedy kryl korupci ve Věcech veřejných.

 

Přestože se poslanecký klub Věcí veřejných rozpadl, ještě to pořád neznamená, že končí vláda Petra Nečase, i když počet skandálů, které stihla za tři čtvrtě roku absolvovat, by vydal na rozsah pamětí severokorejského soudruha Kim Ir-sena.

 

 

Dokonce ani nekonečné tajtrlíkovství Radka Johna a Víta Bárty (ti by měli politiky zanechat) ještě neznamená, že Věci veřejné mají být navždy zatraceny. Karolína Peake a Kateřina Klasnová (je manželka Bárty, tak se to dá pochopit) se sice postavily ve chvílích zlomu na nesprávnou stranu (tedy stranu Bárty), ale existuje u nich možnost na určité politické „spasení“. Stejně jako u Kristýny Kočí a některých dalších významných členů VV.

 

Zda se ale „véčkaři“ dokáží rychle oprostit od nesmyslných idejí a praktik Bárty a Johna, je otázkou. Zatím to u většiny z nich tak nevypadá. Pak jsou ale Věci veřejné odsouzeny k pádu do politické propasti.