Věci veřejné

Věci veřejné Zdroj: Jan Zátorský/MF DNES/Profimedia.cz

Chvála Věcí veřejných: Politická sebevražda v přímém přenosu

Sebevražda VV v přímém přenosu, kdy hlavní aktér brečí nad snůškou vlastních lží, zatímco mu blondýnky roboticky přitakávají hlavou, jistě není nic hezkého. Přesto bychom se měli na kauzu VV dívat spíš pozitivně.

 

Ano: možná padne vláda, ztratí se Jaroslav Škárka nebo zatknou Víta Bártu. Možná se taky z chaty vrátí Jiří Paroubek, aby nás už podruhé vytáhl ze dna a spasil. To vše je samozřejmě možné. Nicméně víme, že nic jako VV už se v české politice nikdy neobjeví. Nebo doufám, že aspoň ne dokud vidím a slyším, což mně celkem stačí.

 

 

To je určitě velmi pozitivní a očistná zpráva. Navíc svým způsobem byl podvod typu VV, stejně jako jiné grandiózní politické podvody, nezbytný; zhnusení politikou, každodenní korupce i pohádková proměna Miroslava Kalouska byly tak silným voličským zážitkem, že VV prostě nemohly neskončit s deseti procenty. Díkybohu, že poprvé a naposled.

 

Pamatujete ještě na Miroslava Sládka? Bláznivý doktor a jeho náckové nás kdysi trápili dobrých deset let! A co takový Stanislav Gross: když započítám i jeho tzv. nevinné období, kdy si hrál na hloupého kluka od kolejí, mučil nás skoro patnáct let. Nemocný Mirek Topolánek obtěžoval tři roky.

 

 

Vedle těch všech VV blednou jak Kristýna Kočí, tedy jestli goticky bílá figurína může ještě blednout. Bártova kamufláž trvá zhruba rok, v podstatě trochu delší těhotenství. Vlastně bychom mu měli poděkovat.

 

Berme proto epizodu s VV jako další politickou zkušenost a taky evoluci. Ostatně i věda se šeredně plete, viz nejrůznější bláznivé či zrůdné teorie, jež se dočasně těšily přízni, než lidé prohlédli jejich bláznovství či zrůdnost. Což ovšem bohužel neznamená, že nás už zakrátko nečeká něco ještě hrůznějšího než VV. Ani v politice, stejně jako v přírodě, totiž evoluce nikdy nekončí.