Marek Stoniš

Marek Stoniš Zdroj: Archív

MAREK STONIŠ: To je div: Babišovy noviny kritizují estébáky!

V Evropě zavládne klid, mír a sociální ráj bude udržen. Česká vláda totiž konečně přišla na to, co s uprchlíky. Teď jde jen o to, aby nám to celé nějak nepokazili Číňani. Čtěte dnešní denní tisk!

Mladá fronta Dnes:

Hurá jinam

„Česká policie špatný, špatný. Jdu do Německa.“ Hlavní zprávou Mladé fronty Dnes s tímto titulkem je příběh dvou uprchlíků ze Sýrie a Afghánistánu, které zadržela česká policie a kteří se rozhodně nehodlají vrátit domů, ale chtějí pokračovat na cestě do vyspělejší civilizace – Německa nebo Švédska. „Mashta Anwar je mladík s fungl novými botami Nike na nohou, který právě demonstrativně vyhodil do oprýskaného koše zánovní elektrický značkový holící stojek a jídlo na cestu od české policie. Oblečený je ve značkových džínech a v kapse má nejmodernější poslední model telefonu Samsung.“ V těch dvou větách se skrývá mnohé. Hlavně to, že v zemi s oprýskanými odpadkovými koši se zjevně nedá žít.

Špatná voda

Kromě krachu na čínských akciových trzích, o kterých píšeme na jiném místě, se na titulní stranu MfD vešel už jen článek o tom, že v Novém Boru je špatná pitná voda a tak v něm jdou na dračku balené vody, antibakteriální mýdla a živočišné uhlí. Místní nesmí pít vodu z vodovodu ani si v ní umývat zuby nebo oplachovat ovoce. Že jde o zprávu významnou, svědčí fakt, že se k situaci v Boru vyjadřoval v televizi i hlavní český hygienik. Jedno je jisté – voda v Boru se za chvíli zlepší a na tamní problémy zapomeneme stejně, jako jsme už zapomněli na nedávný průjem pražských Dejvic.

Všichni jsme barbaři

Na komentářové straně Mladé frontě Dnes se dočteme úvahu spisovatele Vlastimila Vondrušky o islamisty zbořeném antickém chrámu v syrské Palmýře, což byla památka světového historického významu. „Z pohledu historie je to vlastně totéž, jako povalit sochu rudoarmějce,“ tvrdí autor. Aha.

Estébák? No fuj!

Možná nejzajímavější text dnešní MfD se ovšem skrývá až na její sportovní straně. Redaktor Jan Palička pod titulkem „Poslední výzva: Zbavte se Berbra, ať fotbal nehnije“ rozebírá rozhovor bývalého elitního rozhodčího Kovaříka pro včerejší deník Sport, který rozkryl mafiánské praktiky, kterými podle něj řídí český fotbal místopředseda fotbalové asociace Roman Berbr: Vyhrožování, zastrašování, veřejné zesměšňování. Své rozhodnutí skončit vysvětluje Kovařík jednoduše: „Uvědomil jsem si, že o mně jako rozhodčím rozhoduje jen on. Člověk s estébáckou minulostí.“ Zajímavé také je, že Berbr ovládá české rozhodčí prostřednictvím formální šéfky komise rozhodčích Dagmar Damkové, která je shodou náhod jeho manželkou.

Koho nebaví fotbal a nezajímá se o jeho zákulisí, ať si za jméno Berbr dosadí jméno Babiše a místo Damkové Sobotku, a dostane dokonalý obraz české politiky.

Lidové noviny:

Kde budou hranice

Lidové noviny vytvořily otvírák z jedné věty premiéra, který se včera sešel s velvyslanci a poté novinářům řekl, že „by bylo vhodné, aby Evropa do budoucna měla společný systém ochrany vnějších hranic.“ (Což je tedy objev). Lidovky tuto informaci prodávají pod trošku matoucím titulkem „Česko chce europohraničníky.“ Málo se ovšem ví, že Česko má tolik pohraničníků, že by jimi mohla obsadit klidně i Čínskou zeď – coby zaměstnanci celní správy mají ale důležitější úkoly, než chránit evropskou sociální civilizaci před nájezdníky z Afriky a Arábie - kontrolují kolky na zboží a buzerují podnikatele, jestli dodržují tuny českých daňových zákonů.  

Prostě to nezařídila

Pražská primátorka Adriana Krnáčová definitivně končí. Lidové noviny, které na politickém poli hrají roli věstníku Andreje Babiše, na první straně totiž oznamují, že „Krnáčová ztrácí podporu v ANO“. Což je v mafiánském žargonu totéž, co polibek smrti. Samozřejmě Krnáčová neztratila podporu v ANO; odepsalo ji duo (vycvičené metodami StB) Babiš-Kleslová. Kdyby to bylo jediné, co v politickém životě dokázal, tak za rozložení děsivé pražské koalice lze zelenému popletovi Matěji Stropnickému rozhodně pogratulovat.

Velký čínský pochod

„Čínská tsunami se šíří burzami.“ Pod tímto titulkem se rovněž na první straně Lidových novin skrývá informace, že čínské akciové burzy prudce propadly a ovlivní světovou ekonomiku. Kdo chce, může tuto zprávu považovat za boj komunistů za poražení prohnilého kapitalismu jinými prostředky. Ostatně, kdo chce věřit ekonomice, která má na své národní měně vyobrazeného masového vraha Mao Ce-Tunga, ať si věří.

I nic může být zprávou

Víte, že Lidové noviny mají svého zvláštního zpravodaje na Islandu Ondřeje Stratilíka? Ne? Tak už to víte. A víte, co se na Islandu stalo, že ho tam list poslal? Nic. Akorát islandský vzdušný prostor, ve kterém se kromě občasných výbuchů sopky léta nic neděje, pět týdnů hlídali české gripeny. Na to nic, co se tam nestalo, se s ním také jel podívat český ministr obrany Martin Stropnický.

Zpráva dne?

Zatímco premiér Sobotka chce posílit ochranu vnějších evropských hranic, pražská Karlova univerzita nabízí běžencům studium svých anglických studijních programů zdarma. Uvádí to druhá strana Lidovek. Vzhledem k tomu, že zdarma je a bude naše vysoké školství nejméně do doby, než vyprodukuje další statisíce environmentálních sociologů, nejde o zprávu nijak významnou.

Facebook:

Premiér na obrtlíku

A o premiérovi Sobotkovi ještě jednou a nakonec. Tu zprávu jsem nečetl v novinách, ale na Facebooku: V jeden den stihl tento náš duchovní titán navštívit vedení Středočeského kraje a lísat se k tamním komunistům, kteří jsou spolu s jeho sociálními demokraty součástí tamější vládnoucí koalice, a zároveň se poklonit památce padlým, které zavraždila před 47 lety okupační sovětští vojáci. Tedy ti, které čeští komunisti pozvali do naší země kvůli udržení správných bolševických pořádků. Aby to bylo stylové, mohl se padlým Sobotka poklonit zároveň s těmi středočeskými komunisty…