Rakouský hrad Hardegg

Rakouský hrad Hardegg Zdroj: Profimedia.cz

Rakouský hrad Hardegg
Rakouský hrad Hardegg
Rakouský hrad Hardegg
Rakouský hrad Hardegg
5
Fotogalerie

Hardegg v rakouském Podyjí. Hrad, kvůli kterému je Miloš Zeman prezidentem

Na skalnatém ostrohu nad řekou Dyjí, v nejmenším rakouském městečku a přímo na hranici mezi Českem a Rakouskem, se tyčí mohutný hrad Hardegg. S pádem železné opony se stal oblíbeným výletním místem českých turistů, pro něž byl do té doby zapovězený. Návštěvu Hardeggu je nejlepší spojit s výletem do Národního parku Podyjí. Ostatně jeden z nejhezčích pohledů na hrad nabízí český břeh hraniční řeky Dyje – a to konkrétně z místa zvaného Hardeggská vyhlídka.

Příběh hradu Hardegg se začal psát ve dvanáctém století, jeho první dochovaná zmínka pochází z roku 1145. Místo jako takové ale bylo patrně osídleno už dříve. Panství často měnilo majitele, v průběhu staletí z původní menší tvrze vyrostl mohutný hrad, jeden z nejrozsáhlejších v zemi. V sedmnáctém století, když se dostal do držení rodu Khevenhüller-Metsch, začal chátrat. Nebyl totiž obýván, neboť stará stavba tou dobou přestala vyhovovat nárokům na bydlení – a na moderní přestavbu nebyly peníze.

Další tipy na dovolenou v Rakousku najdete ZDE >>>

Pravou pohromu pro hrad znamenalo osmnácté století. Roku 1755 stavbu nejprve poničilo zemětřesení. Zkázu pak dokonal požár, který postihl přilehlé městečko v roce 1764. Jeho obyvatelům bylo povoleno využít hradní zdivo jako stavební materiál na opravu svých domů. Částečné rekonstrukce ve stylu pozdního historismu se hradní areál dočkal až po více než sto letech, za Johanna Karla Khevenhüller-Metsch, který proslul jako spolubojovník mexického císaře Maxmiliána. Dnes pak Hardegg i nedaleký zámek v Riegersburgu patří přímým potomkům rodu Khevenhüller-Metsch, hrabatům Pilati von Thassul zu Daxberg.

Prohlídka hradu

Vstupné do hradu činí sedm a půl eura pro dospělého, sedm eur pro studenty a důchodce, čtyři eura zaplatí děti. Skoro celou památku si návštěvníci mohou prohlédnout samostatně, za malý příplatek jsou ale možné i prohlídky s výkladem. Pro objednané skupiny výletníků z Česka je pak k dispozici i česky hovořící průvodce.

Hradní areál je sice rozsáhlý, vnitřních zpřístupněných prostor ovšem není mnoho, a tak prohlídka nezabere více než hodinu. K vidění je například Rytířský sál, kuchyně, zbrojnice nebo hradní kaple. V části paláce je umístěno malé muzeum přibližující neveselé osudy Maxmiliána I. Mexického. V rámci komentované prohlídky pak průvodce odemkne i hradní žalář, dnes obývaný pouze netopýry a pavouky.

Alespoň za krátkou procházku stojí i přilehlé stejnojmenné městečko s kostelem svatého Víta a okolní skály, z nichž se na hrad otevírají pěkné výhledy. Zajímavý z historického hlediska je hardeggský most přes Dyji, kterým v půlce prochází česko-rakouská hranice. Zatímco rakouská polovina byla udržována v provozuschopném stavu i za železné opony, po polovině české se přejít nedalo. Ostatně, neměl po ní kdo přecházet. Most, který je dnes hojně využíván pěšími turisty i cyklisty, tak slouží jako memento časů, kdy nás komunisté násilně odřízli od západní Evropy.

Therese Schwarzenbergová, hraběnka z Hardeggu

Dnes už si na to asi jen málokdo vzpomene, ale Hardegg před několika lety promluvil i do naší moderní politiky. Průvodce českých skupin to při prohlídce hradu připomíná. Během první přímé prezidentské volby (anebo někdy před ní) totiž hrad navštívil český extremista a vyznavač konspiračních teorií, někdy také nesprávně označován jako novinář, Adam B. Bartoš.

Výsledkem návštěvy byl článek, který bizarně spojil některé exponáty (mj. fotografie předků současných majitelů v uniformě wehrmachtu, obraz s jeruzalémským křížem a skupinou postav, jež vypadají, jako kdyby hajlovaly) s manželkou tehdejšího prezidentského kandidáta Karla Schwarzenberga, která nese titul „z Hardeggu“. Její rod ovšem s hradem nemá nic společného po celá staletí. Jednalo se o neznalost, ignoranci nebo zlý úmysl? Dost možná o vše najednou.

Lež nicméně začala žít vlastním životem a v rámci předvolebního klání k ní sáhl i volební tým Miloše Zemana, který mylnou informaci rámoval tak, že „na hradě Schwarzenbergovy manželky visí obraz s nacistickou tematikou“. Dopad lživého tvrzení už nikdo nezměří, na některé voliče ale zapůsobit mohlo.

Zajímají vás další tipy na výlety k sousedům? Pořiďte si speciál AUTEM NA DOSAH, a to pohodlně z domova na iKiosek.cz.

Snímky si můžete prohlédnout v naší fotogalerii: