Obliba minibytů je také zapříčiněná nízkou cenou - takový byt si můžete pronajmout za asi 10 000 korun na měsíc.
Byty mají ale vysoké stropy a tak je možné přidat patro, třeba pro postel a plocha se hned o dva metry čtvereční zvětší.
4,5 m2 je pro Japonce vcelku normálně velký byt, do kterého dokáží nacpat kompletní (i když maličké a dobře ukryté) vybavení.
Byty mají ale vysoké stropy a tak je možné přidat patro, třeba pro postel a plocha se hned o dva metry čtvereční zvětší.
Obliba minibytů je také zapříčiněná nízkou cenou - takový byt si můžete pronajmout za asi 10 000 korun na měsíc.
21
Fotogalerie

Takto se žije v japonských minibytech: Podívejte se, jaké vychytávky musí mít bydlení v Tokiu

Metropole východní Asie se už dlouho potýkají s nedostatkem prostoru. V centrech do nebes ční věžáky, ty ale bývají plné kanceláří, prostor pro bydlení zde ale není. Mikro byty, kterým se říká rakve, proslul například Hong Kong - takové extrémy jinde po světě prakticky nenajdete, ale i v Tokiu, místě konání letošní letní olympiády, žijí tisíce lidí v garsonkách prakticky o rozměrech manželské postele. A přesto jsou takové byty nesmírně populární!

Na západě jsme zvyklí na byty o velikosti několika desítek metrů čtverečních. Za malé se dají považovat 1+kk o velikosti 40m2, které v poslední době po Praze rostou jak houby po dešti. V Japonsku ale běžně narazíte na nabídky plné bytů i desetkrát menších a mezi místními jdou na dračku! 4,5 m2 je pro Japonce vcelku normálně velký byt, do kterého dokáží nacpat kompletní (i když maličké a dobře ukryté) vybavení.

V Japonsku se velikosti bytů počítají jednotkou jo, která označuje rozměry jednoho tatami. Byty firmy Spilytus, která provozuje komplexy zvané Ququri, měří všechny tři jo, což je 3,64 m2. Je nutné ale přiznat, že tři jo měří pouze obytná část, k bytu patří i maličký kuchyňský kout, chodbička, záchod a drobná koupelna se sprchou, byt tak měří ve skutečnosti 9,01 m2. Byty mají ale vysoké stropy a tak je možné přidat patro, třeba pro postel a plocha se hned o dva metry čtvereční zvětší.

Pro Čechy a určitě i mnohé další Evropany nebo dokonce Američany, by takto malý byt byl nepřípustný, mezi Japonci jsou ale velice populární, zejména u mladší generace - 90 % jejich obyvatel tvoří lidé mezi 20 a 30 lety. Byty se nachází ve čtvrtích s bohatou infrastrukturou a stovkami možností kam na jídlo a za zábavou. Jsou také blízko centru.

Jejich obliba je také zapříčiněná nízkou cenou - takový byt si můžete pronajmout za asi 10 000 korun na měsíc - v lepších čtvrtích to už může být i 15 000 Kč,  nikde ale nemusíte platit zálohu ani poplatek za prodloužení nájemní smlouvy, které jsou v Japonsku poměrně drahé. A je tu i internetové připojení zdarma. Najednou se minibyt, který určitě i rychleji uklidíte, nezdá až tak hrozný, co myslíte?

Na malé bydlení se můžete ostatně podívat i v našem videu, i když je pravda, že je o něco větší než populární byty v Ququri.