Obálky Kronik legie

Obálky Kronik legie Zdroj: Archiv nakladatelství Crew

Kroniky legie
O scénář Kronik legie se postaral Fabien Nury, o kresbu pak Tirso, Mario Alberti, Mathieu Lauffray a Zhang Xiaoyu
Jedním z těch bratrů je neblaze proslulý Vlad Tepes, zvaný též Dracula
Modrá Crew #13: Kroniky legie #1, 2
Dva bratři vedou už od počátku světů svou nelítostnou válku, kráčí dějinami poháněni krví a ovlivňují osudy lidí i celý národů
8
Fotogalerie

Dracula po francouzsku: V upíří legii jsou jen dva!

Komiksová řada Modrá Crew vydala poprvé v češtině komiks známého francouzského scenáristy Fabiena Nuryho. Toho čeští vydavatelé doposud poněkud neprávem opomíjeli, takže natěšené české publikum se hladově vrhlo na jeho Kroniky legie. A dopadlo to asi trochu jinak, než všichni čekali.

Nejprve trocha kontextu. Do Modré Crewe vybírá nakladatelství Crew takové komiksy, které mají ideálně čtyři komiksová alba. To aby příběh mohl vyjít ve dvou sešitech. A aby komiks vyšel, musí vyhrát čtenářské hlasování. A Kroniky legie Fabiena Nuryho zvítězily.

Draculovská legenda

Dostali jsme proto čtyři alba příběhu, ve kterém si to Nury a tři výtvarníci (Alberti, Xiaoyu a Tirso) vyřizují s draculovskou legendou. Vlad Tepeš měl podle Nuryho bratra Radua, který s ním už celá staletí soupeří o nadvládu nad světem upírským i lidským.

Příběh se odehrává v několika časových údobích, k čemuž scenárista zdatně využívá tři různé výtvarníky. Jedna linka se odehrává po Napoleonově ruském tažení, další zachycuje dobývání/plenění Ameriky Španěly, jedna epizoda nás přivádí do Londýna časů Jacka Rozparovače, nechybí ani retrospektivní (i když v tomto konkrétním případě to je pochybné označení) pohled do dětství obou upírů. Nakonec se mnoha prostřihy proklopýtáme až do 20. let 20. století.

Jak z Němého Bobše

Zajisté, jde o upíry, kteří jsou v Nuryho podání takřka božskými bytostmi, ale stejně se vám při čtení musí vybavit Cimrmanova hra Němý Bobeš. Střihů a skoků je tolik, že autorský záměr uniká i po druhém čtení a zůstává zahalen v oblacích krve vířící vzduchem pod vlivem upíří magie.

Přitom koncept upíra je v Nuryho podání zábavný, více než o chlemtání krve jde o infikování obětí krví vlastní. Nakažení pak upírovi podléhají fyzicky i psychicky. Zábavný je i koncept cestování z těla do těla, přičemž upír vždy pohltí myšlenky oběti, ale sám se jaksi polidšťuje.

Ono to celé zní více než slibně, kreslíři se také snaží, seč mohou, ale pozitivní výsledek se v tomto konkrétním případě nedostavil. Po dočtení celého příběhu víte jen tolik, že upíři jsou pouze dva a neustále spolu bojují. Podaří se také zabránit katastrofě v podobě zotročení celého lidstva, ale vzhledem k tomu, že tato dějová linka se objeví jen tak na okraj a o její hrozbě se dozvíte těsně před zhatěním plánu, nestihnete si ani užít radost z onoho vítězství.

Inu, pakliže máte rádi upíry a vše, co se jich týká, můžete se ponořit do Kronik legie a pokusit se v nich vybádat hlubší smysl. Co se týče běžných čtenářů, ti si pravděpodobně zapamatují sekvenci s bojovými šachy, která je rozhodně působivá. A pak už se můžeme všichni pouze těšit, že se za tři měsíce vrátí skvělý komiks Okko, jehož první cyklus vycházel v Modré Crwi hned v jejích počátcích.