Petr Janda bez muziky zkrátka nemůže existovat.

Petr Janda bez muziky zkrátka nemůže existovat. Zdroj: Foto Pavel Machan

Olympic 2003
Petr Janda
Petr Janda
Marta Jandová a Petr Janda
Petr Janda, frontman kapely Olympic.
33
Fotogalerie

Rockový hitmaker a šéf Olympiku Petr Janda slaví tři čtvrtě století, do hudebního důchodu se nechystá

Dej mi víc své lásky, Želva, Otázky, Jasná zpráva, Dynamit, Já, Dávno, Slzy tvý mámy, Taky jsem se narodil bos, Strom či Nějak se vytrácíš má lásko. Toto je jen nepatrný výčet z hitů, pod kterými je podepsán skladatel, kytarista a zpěvák skupiny Olympic Petr Janda. Doyen české rockové scény slaví dnes své 75. narozeniny. Neustále koncertuje a na jaro příštího roku chystá s Olympikem novou desku.

Petr Janda se narodil 2. května 1942 v Praze na Vinohradech do rodiny právníků. Od svého dětství zpíval v dětském sboru Bohumila Kulínského a hrál na housle, které posléze vyměnil za kytaru. Po maturitě se vyučil spojovým mechanikem a v tomto oboru ještě tři roky i pracoval.

Jandovy hudební začátky se datují do roku 1961, kdy začal vystupovat se skupinou Sputnici, krátce pak vedl vlastní Big Beat Quintet, s Pavlem Chrastinou následně vstoupil do kapely Karkulka, která se vzápětí rozpadla na dvě části a jednou z nich se stal Olympic. V roce 1965 se lídrem Olympiku stal Petr Janda a brzy se kromě hry na kytaru začal uplatňovat jako zpěvák a skladatel. Do té doby totiž Olympic byl spíš doprovodnou skupinou řady zpěváků jako například Josefa Laufera, Pavla Bobka, Mikiho Volka či Yvonne Přenosilové.

Video placeholde
Petr Janda zpívá se svými dcerami píseň Amoleta • Facebook.com/Olympic

Během 70. a 80. let Olympic často střídal muzikanty (mezi nejznámější patřil například František Ringo Čech, Jiří Korn, Petr Hejduk či Miroslav Berka), do jeho skladeb se prolínaly i nové hudební styly. Po listopadu 1989 se skupina částečně stáhla do ústraní a Janda se rozhodl kapelu v roce 1992 rozpustit. Chtěl se soustředit se na své nahrávací studio Propast nedaleko Prahy a věnovat se více rodině.

Koncertní „absťák“ však dlouho netrval a po dvou letech se kapela vrací na pódia i s novou veleúspěšnou deskou „Dávno“. V koncertním mezidobí se Petr Janda věnoval i řadě jiných činností, například v letech 1992 až 1997 byl předsedou OSA (Ochranného svazu autorského). V roce 2004 kandidoval – neúspěšně – za Nezávislé do Senátu.

Video placeholde
Petr Janda dělá Ice Bucket Challange • Facebook.com/Olympic

Petr Janda, který je již od svého mládí přezdívaný jako „Django“, je potřetí ženatý. V roce 1991 mu zemřela první manželka Jana a o deset let později i syn Petr na mozkový nádor. Z tohoto manželství má ještě dceru Martu, jenž do hudebního povědomí vstoupila během působení v německé kapele Die Happy. Jeho druhé manželství s novinářkou Martinou, z něhož vzešla dcera Eliška, ztroskotalo v roce 2002. O tři roky později se oženil potřetí a se současnou partnerkou Alicí má dvě dcery.

V hudební branži je znám i mladší bratr Petra Jandy Slávek, jenž je spojen především s kapelou Abraxas.