60 komiksů z vydavatelství DC.

60 komiksů z vydavatelství DC. Zdroj: Archív

Do nového roku vtrhl 60x Batman, Superman a ti další: I slina skápnout může

Komiksovou událostí měsíce je spuštění nového šedesátidílného kompletu. Předchozí dvě řady patří Marvelu, tentokrát jde o komiksy z vydavatelství DC, což znamená, že na stáncích každých čtrnáct dní najdete nový komiks s Batmanem, Supermanem, Wonder Woman a dalšími. I když nový… Prvních deset knih už česky vyšlo, takže pro skalní fandy půjde o opáčko.

Komiksové komplety o šedesáti dílech se jeví být skvělým marketingovým modelem; v tuto konkrétní chvíli máme na malém českém trhu hned tři. Ty první dva patří Marvelu, takže v nich najdete Spider-Mana, Avengers, Deadpoola a ostatní.

Pro pořádek – máme tu černou řadu Ultimátní komiksový komplet, která se pomalu, ale jistě blíží ke konci druhé šedesátky (a pak nám hrozí dalších třicet). Pak tu máme červenou řadu Marvelu s názvem Nejmocnější hrdinové Marvelu, která začala vycházet poměrně nedávno a má prozatím pouhých deset dílů, z nichž většina je béčkovým komiksovým odpadem, jehož zakoupení neospravedlňuje ani touha po celistvém obrázku, který se vyjeví na hřbetech knih po jejich zkompletování.

Esprit mainstreamové výjimečnosti

A v tuto chvíli a k novému roku nastupuje DC komiksový komplet, který slibuje to nejlepší od nejskvělejších kreslířů a scenáristů současnosti. Přičemž minimálně první svazky esprit mainstreamové výjimečnosti mají.

Úvodní dva díly představí (česky již ve třetím vydání) jeden z nejoceňovanějších batmanovských komiksů vydaných ve třetím tisíciletí, Ticho scenáristy Jepha Loeba a kreslíře Jima Leeho z roku 2002. Všechno začne poměrně rutinním únosem synka z bohaté rodiny, ovšem poměrně záhy se ukáže, že za nitky tahá někdo mocný, kdo opravdu nenávidí Batmana. Loebův příběh je napsaný tak, aby se v něm objevili všichni zásadní padouchové Batmanova světa, stranou však nezůstávají ani jeho spolubojovníci, takže se čtenář dočká i duelu Superman vs. Batman. Dlužno podotknout, že o dost lepšího než toho v loňském filmu Superman vs. Batman: Úsvit spravedlnosti.

I když je význam komiksu poněkud přeceňován a scénář je ve skutečnosti lehce schematický, jedná se o ideální start obdobného projektu. Česky už se totiž Ticho dočkalo dvou vydání v nakladatelství BB/art, které také stojí za podklady celé komiksové řady (za marvelovkami je konkurenční Crew). Je proto jisté, že jde o atraktivní titul, který může přilákat nové fanoušky zejména z řad náctiletých.

Každý nerd musí zajásat

A pak je zde posledních pár stránek, na nichž naleznete Detective Comics č. 27 z května 1939, tedy první komiks, ve kterém se Batman objevil. To je pravý bonus tohoto kompletu: výlety do historie bude obsahovat každá kniha. Setkáme se tak se skutečnými dějinami – s prvními výskyty a klíčovými momenty superhrdinských životů. Každý nerd musí zajásat, i slina skápnout může.

Zajímavým rozdílem je i přístup k celému vydávání. Zjistit jakékoli bližší informace o marvelovském UKK je takřka nemožné, vše se šíří polooficiální cestou, informace o vydavatelských plánech chybí. Naproti tomu DCKK má internetové stránky, kde lze celou řadu předplatit, čímž abonent získá i několik reklamních předmětů jako bonus, k němuž se lidé na stáncích nedostanou. Nechybí ani seznam připravovaných knih. A přiznat musíme, že i publikace samotná vypadá kvalitněji, než je zvykem u marvelovské konkurence.

Celý projekt tedy konečně odstartoval v češtině (v Británii už má 41 svazků) a nezbývá než sledovat, jak se všem řadám povede. První díl sice stojí pouhých 49 Kč, ale druhý bude za 149 a všechny ostatní pak přijdou na 229, což je sice o dvacku méně než v případě Marvelu, ale trh je poměrně obsazený. Připomeňme, že měsíčně teď najdete na novinových stáncích šest komiksů v celkové ceně 1454 Kč. A uvážíme-li, že komiksy by si měli kupovat především teenageři, kteří nemají vlastní příjmy, bude zajímavé sledovat, zda se všechny komplety dočkají „zkompletování“.