Krkonošské pivní slavnosti jsou významnou společenskou akcí ve Vrchlabí, ale i jedním z magnetů letní turistické sezony v Krkonoších.

Krkonošské pivní slavnosti jsou významnou společenskou akcí ve Vrchlabí, ale i jedním z magnetů letní turistické sezony v Krkonoších. Zdroj: Jiří Novák

Moře piva v Krkonoších. Na pivních slavnostech ve Vrchlabí roztočí své pípy 20 pivovarů

Tolik druhů piv na jednom místě se obvykle nachází pouze v lepším supermarketu. Nadcházející  sobotu to však bude i platit pro náměstí ve Vrchlabí, na němž vypukne již 19. ročník Krkonošských pivních slavností. Své pípy zde totiž roztočí své hned dvacet tuzemských pivovarů. Celodenní hudební program ozdobí koncert Jaroslava Uhlíře či vystoupení kapely Rockset, která je považována za nejlepší evropskou revivalovou skupinu čerpající z tvorby slavných Švédů Roxette.

Krkonošské pivní slavnosti ve Vrchlabí jsou nejstarší akcí svého druhu v celých Krkonoších a každoročně se konají druhou srpnovou sobotu. Patří mezi hlavní magnety letní turistické sezony a za svoji historii už přivítaly řadu zvučných hudebních jmen. V minulosti zde už vystoupila například Lucie Bílá, Marta Kubišová, Věra Martinová, Václav Neckář, Petr Kolář či kapely Arakain, Brutus, Žlutý pes, Těžkej Pokondr či Banjo band Ivana Mládka.

Letos pořadatelé chystají jako hlavní trumf koncert Jaroslava Uhlíře, spoluautora písní jako Není nutno, Severní Vítr či Dělání, na kterých vyrostly celé generace Čechů. „Za ta léta jsme si potvrdili skutečnost, že největší ohlas mají české hudební legendy, které nás také pravidelně překvapují svou pokorou a pozitivním vztahem k horám a pivu,“ říká pořadatel akce Petr Ticháček.

Kromě piva na návštěvníky čekají tradiční krkonošské speciality a pro ty nejmenší „Pirátský rodinný park“. Akce startuje v sobotu 13. srpna v 10 dopoledne a návštěvníky z okolí budou po 23. hodině rozvážet k domovům speciální „pivní autobusy“.