Julieta.

Julieta. Zdroj: http://julieta-lapelicula.com/

Pedro Almodóvar.
Julieta.
Julieta.
Julieta.
Julieta.
18
Fotogalerie

Ve Varech se zas bude stát fronta na Almodóvara. Tentokrát na ženské drama Julieta

Snímky Pedra Almodóvara patří v Karlových Varech k těm, na něž se před dvanáctisetmístným Velkým sálem stojí nejdelší fronty. Vídáme je tu pravidelně, co dva tři roky – posledně nostalgická Rozervaná objetí s Lluísem Homarem a Penélope Cruzovou v hlavních rolích a pak Kůži, kterou nosím s Antoniem Banderasem v roli plastického chirurga. Také letos nás Almodóvar oblaží svým novým kusem. Jeho dubnová novinka Julieta poběží v neděli 3. července a pak ještě dvakrát v rámci nesoutěžní sekce Horizonty.  

Příběh o dramatickém vztahu-nevztahu matky a dcery je po Květu mého tajemství nebo dramatu Volver dalším Almodóvarovým příspěvkem k analýze ženské duše. Po Buñuelovi nejslavnější španělský filmař se tentokrát nechal inspirovat povídkami Alice Munroové, kanadské nositelky Nobelovy ceny, jejíž prózy se věnují silným ženám a chybujícím matkám, jako je právě nešťastná Julieta. Podle umělecké poradkyně MFF KV Evy Zaoralové ovšem magický Španěl, držitel Oscara a mnoha dalších významných ocenění, neváhal do melodramatického příběhu plného vášní přidat svou typickou ironii a lehkou nadsázku.

Projekci snímku ve Varech osobně uvedou obě představitelky titulní role, Adriana Ugarteová a Emma Suárezová. První jmenovaná hraje Julietu ve věku 25–40 let, druhá Julietu po čtyřicítce. Festivalové ústředí prezentuje v tiskové zprávě madridskou rodačku Adrianu Ugarteovou následovně: „Pochází z rodiny, která měla blízko k umění, její dědeček patřil ke spolupracovníkům slavného režiséra Luise Buñuela. Svou hereckou kariéru začínala v televizních seriálech a menších filmech, ale již ve dvaadvaceti byla nominována na cenu Goya pro nejlepší mladou herečku. Širokou popularitu jí vzápětí vynesla úloha v seriálu La Señora. Spolupráce s Pedrem Almodóvarem je dalším výrazným posunem v její kariéře.“ Naopak Emma Suárezová „má za sebou bohatou filmovou kariéru, kterou odstartovala již jako patnáctiletá. Natočila desítky filmů a televizních seriálů, spolupracovala se známými španělskými režiséry, jako např. Julio Medem (Krávy, Zrzavá veverka, Země) nebo Agustí Vila, s nímž natočila snímek Moskytiéra (La Mosquitera), který získal na MFF Karlovy Vary 2010 Křišťálový glóbus pro nejlepší film“.

Video placeholde
Trailer. • http://julieta-lapelicula.com/

Emma Suárezová má ovšem ve Varech ještě jedno želízko v ohni, a to přímo v ohni Hlavní soutěže: ztvárnila hlavní ženskou roli v Nové kůži (La propera pell) režisérů Isakiho Lacuesty a Isy Campo. Thriller přibližuje záhadný osud devítiletého Gabriela, který se ztratí po neštěstí v horách a náhle se po osmi letech vynoří.