Festival íránských filmů

Festival íránských filmů Zdroj: Vaiva Katinaityte

Festival íránských filmů
Festival íránských filmů
Atmosféra Filmového festivalů íránských filmů
3
Fotogalerie

Rebelující íránská kinematografie na lince Praha, Brno, Bratislava

Filmový festival, jehož účelem je podívat se na svět očima Peršanů, nás zavede do Íránu prostřednictvím filmů, ale i koncertů a výstav. Udělovat se budou, jak to tak na filmových festivalech už bývá, i nějaká ta ocenění.

V Praze ve dnech od 13. do 17. a v Brně od 19. do 20. ledna probíhá Festival íránských filmů. Program je rozdělen mezi kina Světozor, Lucernu, Bio Oko a Royal, v Brně se vše odehrává v kině Scala. Letos je program pořádně napěchovaný. Kromě filmových událostí se tam vešlo mnoho vítaných bonusů. V Galerii Langhans je ode dneška pro nadšence výtvarného umu nachystána výstava íránské malířky Elham Parsianové, ve Světozoru výstava plakátů grafického designéra Cassry Abediniho, v Royalu zase zahrají íránští hudebníci Ensemble.

Nechybí ani prkna, která znamenají svět, a to prostřednictvím divadla Disk, které uvede příběh Okamžik ticha o následcích íránské islámské revoluce z roku 1979 viděné osobitě očima jedné rodiny. Program doplní i malé představení afghánského filmu a speciální skupina krátkých filmů. Po promítnutých snímcích festival nabízí diskuze s tvůrci.

Na festivalu bude vyhlášen i nejlepší hraný film a nejlepší dokument, jednu cenu klasicky udělují diváci. Celkem za minulý rok v Íránu vzniklo na 200 celovečerních filmů a po světě získaly více než 220 ocenění. Na pátém ročníku festivalu je snaha ukázat uměleckou kvalitu, která v Íránu dosahuje na kinematografickém poli svého vrcholu, a představit především ty nejodvážnější snímky a také dokumentární pestrost této země.

V rámci festivalu bude mít také premiéru první film ve společné koprodukci Íránu a České republiky. Je jím snímek Obyčejný člověk režiséra Majida Barzegara o osamělém důchodci, který se musí vypořádat s Alzheimerovou nemocí. Na cestě do zahraničí za svým synem se v osmdesáti letech zamiluje a jeho cesty se zásadně promění.

Od 28. ledna festival poprvé zamíří na Slovensko, kde ho pohostí bratislavské kino Film Europa. Program pro všechny kinematografické nadšence i kulturní zvědavce je pohodlně dostupný na webu festivalu, přehledně podle dní i místa konání.