Babiš a Kalousek v Otázkách Václava Moravce

Babiš a Kalousek v Otázkách Václava Moravce Zdroj: ČTK

Žižkovská věž vrátila Babiše i Kalouska o třicet let zpátky

V souboji mezi bývalým a současným ministrem financí v nedělních Otázkách Václava Moravce vyhrál ten třetí - Žižkovská televizní věž. Jakoby svou 30 let starou atmosférou omámila oba politiky a přenesla je do doby, kdy se začala stavět.

Trochu jsem si zainvestigoval: v roce 1985, kdy byl na místě bývalého židovského hřbitova položen základní kámen nejvyšší pražské budovy, pracoval Miroslav Kalousek jako technolog a vedoucí investičního útvaru v národním podniku Mitas Praha. Andrej Babiš zrovna odjížděl do Maroka jako pracovník PZO Petrimex. Tou dobou byl už bývalý ministr rok členem dnešní KDU-ČSL, tedy jedné ze stran komunistickým režimem ustavené Národní fronty, a ten současný podle dokumentů slovenského Ústavu paměti národa byl pátým rokem evidován jako důvěrník Státní bezpečnosti.

Jak si ve vzájemné diskuzi v prestižním televizním pořadu stáli? Miroslav Kalousek podal poněkud zjihlý výkon, asi tak jako zjihle působili jeho straničtí kolegové v diskusích s kolegy z KSČ. A Andrej Babiš? Ten pořvával, že Kalousek lže. Různé varianty slova lež použil během hodiny dokonce čtyřiačtyřicetkrát. Připomínalo mi to propagandistické pořady Československé televize, kdy se podobně vyjadřovali komunističtí ideologové například o Chartě 77. Až ty vášně musel mírnit moderátor Václav Moravec: „Nemůžete chvilinku nemumlat,“ klidnil Andreje Babiše.