Z dokumentu Zvláštní znamení touha

Z dokumentu Zvláštní znamení touha Zdroj: Česká televize

KATEŘINA KADLECOVÁ: Trampové, zbystřit! A zaostřit na Zvláštní znamení touha, výborný dokumentární cyklus ČT

Zvláštní znamení touha je přesně ten typ pořadu, díky kterému vezmou televizi na milost i ti z nás, kdo ji nezapnou, jak je rok dlouhý. Třináctidílný dokumentární cyklus, který scenárista (a tramp) Fedor Skotal a režisér Václav Křístek (na svědomí má třeba část cyklu dokumentů Fenomén Underground a Bigbít) pojmenovali podle písně bratří Ryvolů, je naprostá pecka nejen pro pamětníky. Běží každou středu od 21.55 – dnes je na řadě třetí díl – a pak ještě třikrát během týdne v reprízách.

Kdo viděl letošní Ameriku Jana Foukala, romantický trampský celovečerák s prvky dokumentu, a byl zklamaný, že pro samé pocity nedošlo na fakta, na Zvláštním znamení touha si pošmákne. Putování stoletím trampingu od momentu, kdy ve Svatojánských proudech vznikl, až do zbytků trampských osad v dnešních dnech, se točilo dva roky nejen s podporou ČT, ale i stipendia Nadace Český literární fond pro scenáristu, a na výsledku je to znát.

Záběry romantické krajiny kolem Sázavy doplňují „mluvící hlavy“, které ovšem patří expertům a říkají nesmírně zajímavé věci. Od vydání Dějin trampingu Boba Hurikána z roku 1940 je tenhle cyklus krátkých snímků prvním pokusem o souhrn veškerých poznatků o českém kulturním unikátu, který sice migrující krajané roznesli po světě, ale je prokazatelně náš.

Do detailů propracovaný scénář (čtený krásným barytonem trampské legendy Wabiho Daňka) naznačuje, že podle celého cyklu jednou, prý za rok, vznikne kniha. Po dvou dílech je těžké odhadnout, do jakých vod se dalších jedenáct vrhne a jestli průvodce jednotlivými díly a tvůrce rozhovorů Fedor Skotal přestane svým zpovídaným do monologů nahlas přitakávat, což je jediná drobná chybka, kterou jsem zatím byla schopna postřehnout.

Jisté je, že tahle série je jeden velký potlach, který připomene zmizelé staré songy (trampskou hymnu Vlajka hned v několika variantách), ukáže dobové záběry z archivů i obraz trampingu v popkultuře (i ve filmech pro pamětníky se trempovalo, a nejen po hospodách), opráší pozapomenuté výrazy od koníčkování po šajn a zmíní trampské „celebrity“ od Marka Čermáka přes odvěkého redaktora a později přispěvatele Reflexu Stanislava Motla po bratry Nedvědy.

Vzpomínka na doby, kdy na dvou kilometrech břehu řeky Sázavy stálo 198 trampských chat, člověka v babím létě táhne pod širák. Kéž by tenhle cyklus ČT začala vysílat v květnu – spousta z nás by pak asi svoje prázdniny prožila jinak.