Friedkin

Friedkin Zdroj: ČTK

Legenda Hollywoodu Friedkin: To my vděčíme vám

Češi zase jednou mohou být hrdí. Sklonil se totiž před nimi ten, jemuž se obvykle klaní spíš ti druzí, režisér skvostů jako Francouzská spojka, Mzda strachu či Vymítač ďábla, William Friedkin. “Děkuji vám jménem celé své generace,” uvedl, když ve Varech přebíral Křišťálový glóbus za přínos světové kinematografii.

Stojícímu publiku vysvětlil, proč podle něj v 70. letech vznikala ta nejzásadnější americká díla. “Často dostávám otázku, proč si právě tato éra zaslouží být nazývána zlatým věkem. Řeknu vám to. Já i mé kolegy ovlivnili evropští filmaři 50. a 60. let., Antonioni, Fellini, Resnais a ­ Ostře sledované vlaky. Viděl jsem je v roce 1966, vzápětí přišlo pražské jaro. A právě vaše povstání nás v Americe motivovalo, abychom nejen natáčeli velké filmy, ale abychom vystoupili proti válce ve Vietnamu a vládě, která byla vládou útlaku. Takže to my vděčíme vám, ” shrnul Friedkin v emotivní řeči.

Následně uvedl svůj ­ jak tvrdí ­ nejoblíbenější snímek, bezmála čtyřicet let starý thriller Mzda strachu. “Myslím, že by vám nemusel připadat omšelý, že naopak oceníte jeho nadčasovost. Je to film o záhadách osudu a postavy v něm nejsou za hrdiny. Přesto vím, že hrdinové existují, vaše pražské jaro toho budiž připomínkou,” uvedl a Velký sál s 1146 místy aplaudoval ve stoje. Bylo přitom až dojemné, že jako první se zvedla Friedkinova žena, svého času nejmocnější žena Hollywoodu, producentka Sherry Lansingová. “Nikdy na tenhle den nezapomeneme,” vzkázal dojatě.