Miroslav Krobot

Miroslav Krobot Zdroj: Profimedia/Martin Polívka, MAFRA

Letošní karlovarský festival bude český. A Temný

Nebývale bohatý na české filmy bude předjubilejní 49. ročník karlovarského festivalu, který startuje 4. července. Jen v hlavní soutěži nás budou zastupovat hned dva tituly, režijní debut Miroslava Krobota Díra u Hanušovic a Fair Play Andrey Sedláčkové.

Škarohlídům, již domácí kinematografii obviňují z tvůrčí mizérie, posílá festival výmluvnou odpověď v podobě balíku tuzemských příspěvků (vzešlých povětšinou z koprodukce s Českou televizí). Premiéru si tak ve Varech odbude například dokument Olgy Sommerové o Martě Kubišové či prvotina Rudolfa Havlíka Zejtra napořád. Soutěž dokumentů nabídne snímek Opři žebřík o nebe Jany Ševčíkové a K oblakům vzhlížíme Martina Duška.

V sekci Na východ od západu bude soutěžit Rozkoš Jitky Rudolfové, ve Fóru nezávislých uvidíme prvotinu Tomáše Pavlíčka Parádně pokecal a také jednu raritu, barmsko-český snímek Mnich - podle uměleckého ředitele Karla Ocha historicky první barmský film posledního půlstoletí. A ještě jedna mimořádnost: dílu Newyorčanky s lotyšskými kořeny Signe Baumaneové Šutry v kapsách se do soutěže podařilo proniknout jako prvnímu animovanému snímku v historii přehlídky.

Do znělky, která každoročně mění hlavní protagonisty, obsadil režisér Ivan Zachariáš kameramana Miroslava Ondříčka. „Jsem rád, že se těm dvěma podařilo sejít, nebylo to snadné zařídit,“ uvedl prezident festivalu Jiří Bartoška. Radovat se ovšem můžou i příznivci televizního fenoménu Temný případ: všech osm dílů detektivky, která vznikla pod hlavičkou HBO a vysloužila si přezdívku Twin Peaks 21. soletí, budou moci zhlédnout v rámci speciálního maratónu.

Na jejího režiséra Caryho Fukunagu, který Vary v minulosti dvakrát navštívil, se však těšit nemůžeme – točí prý totiž v Africe. A známá nejsou ani jména jiných potenciálních hostů – jisté je zatím pouze to, že se letos po červeném koberci projdou William Friedkin, Zdeněk Svěrák a Lech Walesa. Daší podrobnosti zveřejní festival 24. června.