12 let v řetězech, jeden ze zasloužených favoritů letošních Oscarů

12 let v řetězech, jeden ze zasloužených favoritů letošních Oscarů Zdroj: Bontonfilm

Oscara za nejlepší film získal historický snímek 12 let v řetězech. Nejvíce sošek posbírala Gravitace

Bez překvapení skončil v noci na dnešek 86. ročník udělování amerických filmových cen Oscar. Ocenění za nejlepší film získal jeden ze spolufavoritů, syrové drama ze života amerických otroků 12 let v řetězech. Nejvíce prestižních sošek - sedm - posbírali tvůrci vesmírného thrilleru Gravitace, který bodoval především v technických kategoriích.

Alespoň malou radost pro Česko představuje úspěch britského dokumentu o osudech pražské rodačky Alice Herzové-Sommerové. 

Historický film 12 let v řetězech vstupoval do souboje o Oscary s devíti nominacemi a nakonec v zisk ceny proměnil tři z nich. Kromě ocenění pro nejlepší film si připsal Oscara za nejlepší scénář podle předlohy a pro herečku ve vedlejší roli, kterého si odnesla Lupita Nyong'oová.

Ještě o jednu nominaci víc měla na kontě Gravitace, která podle očekávání uspěla především v technických kategoriích, jako jsou nejlepší vizuální a zvukové efekty, hudba a kamera. V nejsledovanějších kategoriích bodovala pouze v nejlepší režii, kde cenu dostal režisér tohoto sci-fi Alfonso Cuarón. Ten si tak z losangeleského divadla Dolby Theatre odnesl dvě ceněné sošky; druhou získal jako střihač svého snímku spolu s kolegou Markem Sangerem.

Deset želízek v ohni mělo stejně jako Gravitace také kriminální drama Špinavý trik. Snímek režiséra Davida O. Rusella ale vyšel úplně naprázdno. Tři Oscary si naopak připsalo nízkorozpočtové drama Klub poslední naděje, které zcela ovládlo mužské herecké kategorie. Cenu za hlavní roli získal Matthew McConaughey a za vedlejší úlohu Jared Leto. Kromě nich dostal tento film ještě Oscara za masky.

Oscara za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli si odnesla Australanka Cate Blanchettová za snímek Jasmíniny slzy režiséra Woodyho Allena. Po dvou soškách si připsaly filmy Velký Gatsby (nejlepší výprava a kostýmy) a Ledové království (nejlepší animovaný snímek a nejlepší píseň). V kategorii pro neanglicky mluvený film uspělo italské komediální drama Velká nádhera.

Česko v této kategorii stejně jako v předešlých letech svého zástupce nemělo. Jedinou "českou" stopu na letošních cenách americké filmové akademie tak představoval britský dokument o klavíristce Alici Herzové-Sommerové, která pocházela z pražské židovské rodiny a přežila holokaust. Snímek britského režiséra Malcolma Clarkea The Lady in Number 6: Music Saved My Life (Dáma v čísle 6: Hudba mi zachránila život) nakonec Oscara v kategorii krátký dokumentární film získal, jeho hlavní hrdinka se toho však nedožila. Herzová-Sommerová zemřela v Londýně týden před předáváním cen ve věku 110 let.

Nejlepší film: 12 let v řetězech - producenti Brad Pitt, Dede Gardnerová, Jeremy Kleiner, Steve McQueen a Anthony Katagas; režie Steve McQueen

Režie: Alfonso Cuarón - Gravitace

Herec v hlavní roli: Matthew McConaughey - Klub poslední naděje

Herečka v hlavní roli: Cate Blanchettová - Jasmíniny slzy

Herec ve vedlejší roli: Jared Leto - Klub poslední naděje

Herečka ve vedlejší roli: Lupita Nyong'oová - 12 let v řetězech

Neanglicky mluvený film: Velká nádhera - Itálie, režie Paolo Sorrentino

Nejlepší animovaný film: Ledové království - režie Chris Buck a Jennifer Leeová

Kamera: Emmanuel Lubezki - Gravitace

Původní scénář: Spike Jonze - Ona

Scénář podle předlohy: John Ridley - 12 let v řetězech

Hudba: Steven Price - Gravitace

Nejlepší píseň: Let it Go - hudba a text Kristen Andersonová-Lopezová a Robert Lopez; film Ledové království

Výprava a dekorace: Catherine Martinová a Beverley Dunnová - Velký Gatsby

Kostýmy: Catherine Martinová - Velký Gatsby

Masky: Adruitha Leeová a Robin Mathewsová - Klub poslední naděje

Střih: Alfonso Cuarón a Mark Sanger - Gravitace

Zvuk: Skip Lievsay, Niv Adiri, Christopher Benstead a Chris Munro - Gravitace

Zvukové efekty: Glenn Freemantle - Gravitace

Vizuální efekty: Tim Webber, Chris Lawrence, Dave Shirk a Neil Corbould - Gravitace

Celovečerní dokument: 20 Feet from Stardom (Hlasy v pozadí) - režie Morgan Neville

Krátkometrážní dokument: The Lady in Number 6: Music Saved My Life (Dáma z čísla šest: Hudba mi zachránila život) - režie Malcolm Clarke

Krátkometrážní animovaný film: Mr. Hublot (Pan Hublot) - režie Laurent Witz

Krátkometrážní hraný film: Helium - režie Anders Walter

12 let v řetězech

Gravitace

Klub poslední naděje

Jasmíniny slzy