První ročník Press Startu

První ročník Press Startu Zdroj: PressStart.cz

Pražské kino Oko půjčí ve čtvrtek plátno videohrám. Uvítá druhý ročník semináře Press Start

Jak si rozumí akční hry a filmový průmysl? To je jen jedno ze tří témat, o nichž se bude mluvit v čtvrtečním dvouhodinovém bloku pro příznivce videoherní a filmové kultury Press Start v pražském kinu Oko.


"Od začátku jsme věděli, že nechceme oslovit jen a pouze hráče a zároveň ne jen a pouze odbornou veřejnost. Definovali jsme si našeho návštěvníka jako filmového diváka se zájmem o hry a tomu podřizujeme dramaturgii akce," říká jeden z organizátorů Press Startu, videoherní novinář Pavel Dobrovský.

 

Podobné semináře pro odborníky i laickou veřejnost, které jsou na Západě běžné, podle něj v Česku doposud chyběly. "S komponovaným videoherním večerem jsme proto přišli, abychom tu mezeru zaplnili a minimálně v České republice jde o unikátní koncept, který má šanci zaujmout jak aktivního hráče, tak toho, koho zajímá digitální kultura jako taková," vysvětlil Reflexu Dobrovský. Celá akce podle něj získává díky filmovému plátnu, na nějž jsou promítány ukázky z videoher, zajímavý rozměr.


První Press Start, který Dobrovský uspořádal v polovině roku 2010 s grafikem Bohdanem Heblíkem, se zaměřil na jeden z nejstarších herních žánrů - příběhovou adventuru.

 

Letošní ročník nabídne trojici pohledů na kontroverzní žánr akčních her. Filmový teoretik Zdeňek Bláha ve své přednášce zauvažuje nad vlivem her z pohledu první osoby na filmový průmysl. Na pódiu se uskuteční rozhovor s vývojářem světoznámé české válečné hry Arma 3 Martinem Vaněm a třetím bodem programu bude přednáška Jana Modráka o nejzásadnějších titulech akčního žánru posledního desetiletí.

 

 



Press Start [vol.2] bude otevřen veřejnosti v kinu Oko ve čtvrtek 12. ledna od 21.00. Vstupné činí 80 korun. "Pakliže vše půjde podle plánu, tak od příště budeme zvát zahraniční hosty," dodává Dobrovský.