Royal Republic

Royal Republic Zdroj: Rock For People

Royal Republic: Hluboká témata necháváme jiným, my jsme tu od toho, abychom vás bavili

Švédská kapela Royal Republic míří do Česka na festival Rock for People. S basákem JONASEM ALMÉNEM (39) jsme proto probrali, na co se můžeme těšit, ale i to, jak se dělá show se střevní chřipkou, jak balancují život v kapele a v čem se řídí heslem „více je více“.

Jak se vyvíjel váš specifický zvuk? To, co dělá Royal Republic tím, čím je…

Dalo by se říct, že se stále vyvíjí. Jeden z hlavních znaků, který nás definuje, je, že jsme jako kapela všemu dost otevření. Každý z nás dá na hromadu nápady a věci, které ho baví, pak si k tomu sedneme a zhodnotíme to stylem – „O.K., tohle je vyloženě Royal Republic. A tohle naopak vůbec.“ Pořád jsme nepřišli na to, v čem přesně naše podstata spočívá, jinak bychom asi vydávali hudbu nonstop.

Podílejí se na tvůrčím procesu Royal Republic všichni členové?

Ano. Každý z nás by asi chtěl sedět za „volantem“ a udávat směr, ale představte si čtyři chlápky, kteří se snaží řídit jedno auto. I proto se naše hudba pořád někam vyvíjí a posouvá. Když s něčím začneme a sbíráme nápady, nikdy nevíme, jak to dopadne a co bude ten konečný produkt. Tentokrát jsme se zamilovali do 80. let, protože právě tehdy jsme se všichni narodili a milujeme ten specifický osmdesátkový zvuk.

Jsou nějaká konkrétní témata nebo poselství, jež se snažíte svou hudbou předat? Nebo hrajete proto, že vás to „jen“ baví a že chcete bavit i ostatní?

Většina toho, co v kapele děláme, je prostě o tom, se dobře bavit. Existují samozřejmě muzikanti, kteří prostřednictvím své hudby otevírají řadu témat a dělají to lépe, než bychom to kdy dokázali my. My jsme tu od toho, aby se s námi lidi cítili dobře. Pokud se vám zrovna nedaří, přijďte na naši show a užijte si těch devadesát minut, při kterých budete moct vypnout a zapomenout na všechny účty, úkoly a těžkosti. Vždycky jsme si říkali, že pokud dokážeme přimět lidi na tu hodinku a něco na všechno zapomenout a prostě si společně užívat hudbu a radovat se, tak jsme uspěli. To je naše poselství.

Co vás hudebně ovlivnilo?

Úplně všechno, ničím se neomezujeme. V zákulisí na koncertech si pouštíme hodně divoký mix všeho: někdy dělá DJe Adam (Grahn, zpěvák; poznámka redakce), který pouští všechno od deathmetalových Cannibal Corpse přes Earth, Wind & Fire až po klasickou hudbu.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!