Problém tří těles

Problém tří těles Zdroj: Netflix

Strach z vesmíru, extáze, sad proměněný na vodní hladinu a další kulturní tipy a maličkosti

Světlo z Plzně, úžasná sbírka umění v Karlíně a k tomu detektivní seriál polský. Tedy hned několik. To vše a nejen to v našich kulturních tipech.

V tištěném Reflexu popisuje Tereza Spáčilová své setkání na Berlinále s Kosmonautem z Čech Adamem Sandlerem a s Johanem Renckem, režisérem onoho dlouho očekávaného snímku natočeného podle románu Jaroslava Kalfaře. Kateřina Kadlecová se v cause věnovala čerstvému držiteli Oscara za hlavní roli ve filmu Oppenheimer. Zveřejňujeme unikátní šestistránkovou portrétní galerii nositelů Českých lvů, kteří hned po udílení nejvýznamnějších domácích filmových cen zapózovali naší fotografce Nguyen Phuong Thao. Marek Gregor vyzpovídal autora postapokalyptických objektů, digitálních obrazů a počítačových her Adolfa Lachmana, jehož skvělá retrospektiva Lachland ve Vile Pellé končí už příští neděli. Recenzujeme hudebního ohlédnutí do devadesátek Dekáda naplno Radka Diestlera i pohádky Eugena Ionesca. V příštím čísle vyjde rozhovor s Janou Kirschner, které už ve středu vychází první studiová deska po deseti letech, byli jsme na zahájení velkolepé výstavy Roye Lichtensteina ve vídeňské Albertině. 

A příští týden určitě někoho z nás potkáte na festivalu Jeden svět, který začíná 20. března. 

Pokračování 2 / 11

Literatura a televizní seriál

Video placeholde
Trailer k seriálu Problém tří těles • Netflix

Martin Bryś: Strach z vesmíru, kterého se nechceš zbavit

Sci-fi má někdy tu moc člověku otevřít oči. Série Vzpomínka na zemi, kterou napsal proslulý čínský autor Liou Cch’-sin, vám otevře oči víc, než je zdrávo. Ve třech svazcích, které jsou někdy známé spíš podle názvu prvního dílu, a sice Problém tří těles, se objeví mimozemšťané, fatální zkáza planety, mozky vystřelené do vesmíru, totální ekoterorismus i napínavé detektivní zápletky. Pomocí nápaditých metafor se dočteme, jak kulturní revoluce nezničila jen Čínu, ale i celý svět a jak se přežití lidstva dá vybojovat v onlinových hrách. Že tento výčet nedává moc smysl? Ještě aby dával, skoro dva tisíce stránek je tu nabito zvraty a neotřelými myšlenkami natolik, že ještě více než hrozby z vesmíru se budete bát knihu odložit, aby vám něco neuteklo. Že jde o světový fenomén, dokládá i četnost filmových zpracování. Loni vyšla čínská televizní série o třiceti hodinových dílech. Koncem března letošního roku se dočkáme zápaďáckého zpracování na Netflixu. Obě tyto série budou asi zajímavé, ale zdráhám se je doporučit. Kdo umíte číst, určitě si to raději přečtěte. Ale opatrně, s každou další stránkou vám přijde jasnější, že si lidstvo koleduje o svou zkázu.

Liou Cch'-sin, Vzpomínka na Zemi (tři svazky), Host, 2018.

Pokračování 3 / 11

Hudba

The Ecstasy Of Saint Theresa – Free-DThe Ecstasy Of Saint Theresa – Free-D | Free Records/Go! Discs

Michal Kořán: Album Free-D je i po letech plné hudební extáze

Pustil jsem si po dlouhé době album Free-D (Original Soundtrack) od skupiny The Ecstasy of Saint Theresa a s potěšením zjistil, že album po třiceti letech od svého vzniku vůbec nezestárlo. Kapelu, kterou v 90. letech zakládal Jan P. Muchow, si oblíbil moderátor BBC John Peel, a měl tak rozhodující vliv na úspěch skupiny v zahraničí. I díky tomu kapela nahrála album Free-D (Original Soundtrack) v Anglii a je dobře, že právě na něm ukročila od neproniknutelných hlukových kytarových stěn a vydala se cestou samplování, hypnotické elektroniky, snových melodií a ambientních nálad. O to větší radostí je, že kapela The Ecstasy of Saint Theresa vstala z mrtvých a na letošní rok oznámila opětovné obnovení koncertní činnosti.

The Ecstasy Of Saint Theresa – Free-D (Original Soundtrack), DFI, 1994.

Pokračování 4 / 11

Výtvarné umění

Výstava Bejšovec a synVýstava Bejšovec a syn|MagnusArt

Marek Gregor: Krása sbírání umění

Sběratelství v té nejvyšší formě může být nejen fascinujícím koníčkem, ale i úžasným celoživotním posláním. I proto se karlínská Galerie Magnus Art rozhodla postupně představovat české sběratele moderního a současného umění. Zatím rozhodně nejzajímavější výstavu zmíněné série zahájil ve středu sběratel Jan Bejšovec, který se téhle vášni věnuje déle než čtyřicet let. Za tu dobu se mu podařilo nasbírat až neskutečné skvosty od Františka Tichého, Toyen, Jan Zrzavého, Kamila Lhotáka nebo sester Válových, ale i žijících autorů, jako jsou Krištof Kintera, Tomáš Císařovský či Jaromír 99. Nástěnné obrazy pak ještě doplňují úžasné sochy Otakara Švece, Otto Guttfreunda, Aleše Lamra, ale i bronzový model pomníku Franze Kafky od Jaroslava Róny. Díla všech zmíněných autorů a mnoha dalších v syté, kabinetně postavené instalaci o přibližně dvou stech položkách budou v Karlíně k vidění až do poloviny léta. 

Bejšovec a syn, Galerie Magnus Art, do 13. července.

Pokračování 5 / 11

Festival světla

Osmý ročník festivalu světla a umění ve veřejném prostoru Blik Blik nabídne i světelnou optickou iluzi s názvem Seat of Illusions.Osmý ročník festivalu světla a umění ve veřejném prostoru Blik Blik nabídne i světelnou optickou iluzi s názvem Seat of Illusions. | Blik Blik

Vojtěch Rynda: Blik a Blik na Prameny

Na řece Mži se vzedme obří vodní stěna, na které dvojice francouzských umělců Jérémie Bellot a Ena Eno rozehraje světelnou optickou iluzi s názvem Seat of Illusions. V imaginární vodní hladinu promění Šafaříkovy sady dílo Aftereal japonského umělce Jasuhiróa Čida. Prameny ve smyslu zdroje představí v DEPO 2015 ve své instalaci Wood Wide Web výtvarník ATI Sphere, jehož interaktivní videoprojekce nadchne především dětské návštěvníky. Osmý ročník festivalu světla a umění ve veřejném prostoru Blik Blik dále nabídne videomappingy, oslaví českou hudbu, pozve do Muzea církevního umění… Tématem ročníku jsou prameny v doslovné rovině reprezentované plzeňskými řekami i v odkazu na naše předky. 

Blik Blik, různá místa po Plzni, 22. a 23. 3.

Pokračování 6 / 11

Film

Cillian Murphy ve filmu Takové maličkostiCillian Murphy ve filmu Takové maličkosti|Shane O’Connor

Kateřina Kadlecová: Takové maličkosti s velikým Cillianem

Cillian Murphy za titulní roli v Oppenheimerovi dostal po Ceně BAFTA, Zlatém glóbu a dalších oceněních i svého prvního Oscara. Už se moc těším, až ho uvidím v jeho zatím posledním snímku, v Takových maličkostech (Small Thing Like These) režiséra Tima Mielantse (podle scénáře Endy Walshe, autora Disco Pigs, představení a posléze filmu, které Cilliana před čtvrt stoletím „udělaly“). Murphy na Takové maličkosti kývl i proto, že román Foster Claire Keeganové, autorky předlohy, prostě nemohl odložit a plakal nad stránkami jako dítě. Filmovou adaptaci Foster i na Oscara nominovanou Tichou dívku najdete na HBO (při sledování budete strašně brečet!), zato Takové maličkosti bohužel zatím skoro nikdo neviděl a do českých kin téměř jistě nezamíří. Můžete si je v rámci „nakoukání do irské kultury“ aspoň přečíst – novelu vyprávějící příběh jednoho dobrého Ira, otce pěti dcer a statečného muže, nominovanou na Man Bookerovu cenu, loni vydalo v překladu Hany Ulmanové nakladatelství Prostor.

Za Small Thing Like These byl režisér Tim Mielants na Berlinale nominován na Zlatého lva, na stejném festivalu za film získala Stříbrného lva Emily Watson, české uvedení zatím není známo.

Claire Keegan: Takové maličkosti, Prostor, 2023

Pokračování 7 / 11

Výtvarné umění

Zdeněk Košek: Bouřková situace, Galerii Art brut, do 30. března.Zdeněk Košek: Bouřková situace, Galerii Art brut, do 30. března. | Galerii Art brut

Michal Kořán: Světově uznávaný neznámý umělec

Galerie Art brut Praha byla otevřela na podzim 2023 jako první výstavní prostor v Praze zaměřený výhradně na tvorbu autorů, kteří se z různých důvodů nemohou nebo nechtějí vřadit do běžného výtvarného provozu. Za poměrně krátkou dobu představila během několika výstav řadu zajímavých českých umělců zabývajících se tímto žánrem především z důvodu vlastního pnutí, bez potřeby se svými díly sami prezentovat. Nyní galerie vystavuje světově reflektovaného umělce Zdeňka Koška, který je zastoupen například v pařížském Centre Pompidou. 

Zdeněk Košek: Bouřková situace, Galerii Art brut, do 30. března.

Pokračování 8 / 11

Televizní seriály

Video placeholde
Trailer ke třetí sérii seriálu Bažina • Netflix

Filip Horáček: Bahno, komunisti, nacisti. Polská krimi na Netflixu

Bažina, Velká voda, Temné lesy, Znaky nebo třeba Drž se. Jestli máte rádi temné detektivky skandinávského střihu, zkuste na Netflixu něco malinko jižnějšího. Polákům se v tomhle žánru daří, životem pomačkané detektivy (nebo třeba novináře) umí a pro nás jsou na tom navíc zajímavé tu více, tu méně časté ozvěny komunistické minulosti nebo nacistické okupace. Jen doporučuji sledovat v originále s titulky. Nejen že záhy zjistíte, že jazyk sousedů není zas tak těžký, ale například v třetí sérii Bažiny se navzdory roztomilé šišlavosti polštiny až režii českého dabingu podařilo z temné detektivky udělat řachandu nepodobnou četnickým humoreskám. Nic proti nim.

Bažina (2019–2023, 3 série); Velká voda (2022); Temné lesy (2020); Drž se (2022) a Znaky (2018–2020, 2 série), vše na platformě Netlix.

Pokračování 9 / 11

Hudba

Linda Battilani (Halflives)Linda Battilani (Halflives) | Halflives

Jitka Menclová: Do Café v lese na Halflives

Kapela Halflives je původem z italské Modeny, nyní ale jako své sídlo uvádí Paříž. Halflives debutovali v roce 2017 albem Empty Rooms a posluchače zaujali hlavně chytlavou směsí melodického alternativního rocku a avantgardního popu. A také obdivuhodným hlasovým rozsahem zpěvačky a autorky písní Lindy Battilani. Ta o sobě říká, že hudba se pro ni stala nutností, způsobem, jak překonávat těžkosti života. Halflives nedávno vydali singl Jealous (z loňského EP Inferno) a zároveň odstartovali britsko-evropské turné, které zakončí právě koncertem v Praze v klubu Café v lese. Koncert to bude určitě zajímavý – asi ne nadarmo se streamy některých písní Halflives na Spotify počítají na milióny.

Halflives, Café v lese, 16. 3.

Pokračování 10 / 11

Film

Video placeholde
Trailer k seriálu Kosmonaut z Čech • Netflix

Michal Kořán: Poetický Kosmonaut z Čech

Americký film Kosmonaut z Čech (Spacemen) podle stejnojmenné předlohy spisovatele Jaroslava Kalfaře mě velmi překvapil. Nejde o žádné béčkové sci-fi, ale o velmi zajímavý psychologický příběh natočený s poetikou, jakou disponoval kdysi režisér Andrei Tarkovsky. Ano, jistá výtvarná paralela s jeho Solaris tam je, ale to vůbec není na škodu. Stejně tak film sedne milovníkům filmů 2001: Vesmírná odysea nebo Gravitace. A zmínit musím výraznou hudební složku, o kterou se postaral německý skladatel Max Richter. 

Kosmonaut z Čech (Spacemen), Netflix.

Pokračování 11 / 11

Hudba

Ondřej Pivec (36) získal hned dvě nominace na Grammy.Ondřej Pivec (36) získal hned dvě nominace na Grammy. | Foto ara

Marek Gregor: Ondřej Pivec na Bořislavce

Kancelářské soubudoví KKCG na Bořislavce se postupně stává také vyhledávaným a respektovaným kulturním centrem. Vně i venku jsou nastálo instalována díla našich předních umělců, za zmínku rozhodně stojí práce Federica Díaze. Uvnitř je instalována výstava sochařky Veroniky Psotkové, příští týden tam zahajují sérii benefičních jazzových koncertů vystoupením světově uznávaného hráče na hammondky Ondřeje Pivce, který je nejvíce znám spoluprací s mnoha Grammy ověnčeným Gregorym Porterem. Řekl bych, že jde o ideální příležitost, jak jedné z největších osobností současné české hudební scény popřát ke čtyřicátinám, které průběžně slaví už od začátku března.

Organic Trio Ondřeje Pivce, Artium budovy KKCG na Bořislavce, 20. 3.