Křest knihy Už budeš? v pražském klubu Tresor.

Křest knihy Už budeš? v pražském klubu Tresor. Zdroj: Blesk:FOTO: Jiří Koťátko / CNC

Křest knihy Už budeš? v pražském klubu Tresor.
Křest knihy Už budeš? v pražském klubu Tresor.
Křest knihy Už budeš? v pražském klubu Tresor.
Křest knihy Už budeš? v pražském klubu Tresor.
Křest knihy Už budeš? v pražském klubu Tresor.
8
Fotogalerie

Už budeš? Burlesce Zorye Blue vyšla Kniha moderní sexuality, která místo od Adama začíná od análu

Jako se jinde začíná od Adama, začne nová kniha Už budeš? performerky polského původu Zoryi Blue od análu. Jiné vysvětlení pro tuto dramaturgickou volbu bychom asi hledali těžko, abecední pořadí témat dál v knize nefunguje. Ale ujišťujeme vás, že otázka, proč je anál v knize jako první, bude po dočtení bezmála třísetstránkové knižní novinky patřit k těm marginálnějším.

Hned další otázka, která vám při čtení vyvstane na mysli, je o poznání podstatnější: Komu je kniha určena? Burleska a publicistka Zorya Blue má totiž vlastní podcast Už budu!, kde se věnuje těm samým tématům jako v knize. Možná je určena pro případ blackoutu, možná pro ty, kteří nevlastní sluchátka a stydí se poslouchat… Kdo ví. Každopádně kniha se sugestivně na pilu tlačícím názvem Už budeš? (vyd. Czech News Center) je sbírkou více či méně zajímavých rozhovorů z oblasti lidské sexuality, která reflektuje širokou škálu témat dnešního komplikovaného světa.

Styď se, nestydo!

Pokud nepatříte k zastydlým a stydlivým, najde se tu těžko něco, co vás překvapí, natož šokuje. Autor článku byl v zásadě překvapený pouze informací, že i v Praze existuje podnik, kde vám za něco přes dva tisíce korun na hodinu pronajmou realistickou silikonovou sexuální figurínu – tenhle segment jde evidentně kupředu mílovými kroky a sci-fi už asi přestává být sci-fi. Jedinou přidanou hodnotou oproti podcastu Už budu! pak zůstávají rámečky praktických informací k daným tématům, které vás v případě potřeby nasměrují, kam to vaše srdce a další orgány táhne.

Zároveň asi nejde o knihu pro nic netušící. Autorka předpokládá jistou míru informovanosti v základních pojmech, i když slovníček na závěr druhé části nechybí. Ano, kniha je rozdělena do dvou nestejně dlouhých částí, i když i tohle vzbuzuje jen další otázky. Proč? Po dočtení první, krotší části musíte knihu otočit vzhůru nohama, abyste se mohli ponořit do… čeho vlastně? Peprnějších složek lidských sexuálních potřeb? Ale proč za nás autoři určují, co kam patří? Proč v knize, která se zjevně snaží destigmatizovat různost lidských tužeb a chování, dojde najednou k vyloučení BDSM, japonské techniky svazování shibari a pissingu? Co je na nich tak špatného, že se ocitly pod černou, a nikoli červenou obálkou? (I když je pravda, že už na šesté stránce černé části použije autorka slovo „hostka“, což může být pro ledaskoho vážně přes čáru...) Tolik otázek!

Mimo zaprděnou heterosexuální většinu

Přistupme na autorčinu hru s nevyhraněnými pravidly, i když se v knize mnohokráte opakuje, že pokud jde o párovou sexualitu, je nastavení pravidel to hlavní. Dostaneme se tak přes avizovaný análek na úvod a čeká nás řada zajímavých rozhovorů od těch úplně krotkých (sexuální život po osmdesátce, úbytek sexu u mladistvých, vztah na dálku či sexualita vietnamské komunity) přes očekávatelné (sexuální hračky, swingers party, otevřený vztah) až po roztomilé hříčky, jako je crossdressing, který se do hledáčku médií dostal zejména díky rozvodu jednoho z velkých propagátorů žánru Ondřeje Brzobohatého (díky, Ondro!).

Kvalita jednotlivých rozhovorů hodně závisí na respondentech; kupodivu milovníci análního sexu mluví dost odlišně než specialista na masáž prostaty a její pozitivní dopad na zdraví mužů. Sama autorka je profesionální, otevřená a místy skoro až protivně nadšená z projevů vybočujících z úzu zaprděné heterosexuální většiny, což může být trochu otravné i pro někoho jiného než pro zaprděnou heterosexuální většinu.

Tak už budete?

A o co tedy hlavně jde? Mnohokrát citýrována je zejména monogamie. Pokud na tohle téma v rozhovoru dojde, všichni respondenti připustí, že některým lidem může skutečně vyhovovat, ale oni k takovým vážně nepatří a není to nic špatného. Pak o výše zmiňovaná pravidla a hlavně o komunikaci. Ale pozor! Komunikace neznamená žvanění (což v knize explicitně nezazní, ale vyplyne to mezi řádky).

Ukazuje se totiž, že i když se „jen“ rádi převlékáte jako muž za holku, je skvělý pocit mít to komu říct a sdílet to. A tak je to se vším. Pokud tedy přečtení knihy poslouží k otevření nových konverzačních témat u vás doma, ať jsou všechny její drobné nedostatky zapomenuty (a to včetně v zásadě nejapného názvu, který je jen provokativní a nic kromě odkazu na autorčin podcast čtenáři nepřinese). Takže ať Zoryinu Knihu moderní sexuality, jak zní podtitul, přečtete, rozečtete, nedočtete nebo ani neotevřete: Milujte se a komunikujte!