Tereza Brodská a Filip Březina v seriálu podle belgického originálu Smysl pro tumor. Představen byl letos na festivalu Serial Killer, na obrazovkách jeji uvidíte začátkem příštího roku.

Tereza Brodská a Filip Březina v seriálu podle belgického originálu Smysl pro tumor. Představen byl letos na festivalu Serial Killer, na obrazovkách jeji uvidíte začátkem příštího roku. Zdroj: Festival Serial Killer

Smysl pro tumor: Komediální seriál o věcech, na které nechcete ani pomyslet, se dočkal tuzemské verze

Belgickému scenáristovi Leanderu Verdievelovi bylo třiadvacet, když mu byl diagnostikován nádor v dutinách. Všiml si pak, že lidé o něm i jeho rakovině mluví šeptem. O své dvouleté léčbě proto napsal knihu a pak seriál Smysl pro tumor, který vyhrál dvě mezinárodní ceny, Emmy a Prix Europa. Diagnózu v seriálu ponechal zcela totožnou té své, jen z hlavního hrdiny udělal elitního studenta medicíny.

Před dvěma lety byly první dva díly belgického seriálu Smysl pro tumor, u kterých jste se chtě nechtě museli smát nahlas (a ano, i brečet), promítnut na 4. ročníku brněnského festivalu Serial Killer. Tehdy mi Verdievel řekl: „Nemoc mě navždy změnila, najednou nic v životě nebylo samozřejmé. Smát se vlastnímu trápení mi ale strašně pomohlo.“

Píše se rok 2023 a na scéně 6. ročníku Serial Killera znovu stojí Leander Verdievel, tentokrát se scenáristou Matějem Podzimkem, režisérkou Terezou Kopáčovou a dalšími. Znovu se promítají první dva díly Smyslu pro tumor, tentokrát ale z osmidílné české verze, která se na obrazovkách ČT objeví po Novém roce. Podle autorových slov je Česko první zemí, jež takový lokální remake má.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!