Marek Uhlíř a Jitka Kosíková s vítěznou knihou

Marek Uhlíř a Jitka Kosíková s vítěznou knihou Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Marek Uhlíř a Jitka Kosíková s vítěznou knihou
Obálka knihy Břehy nejsou na dohled
Marek Uhlíř a Jitka Kosíková s vítěznou knihou
3
Fotogalerie

Nejlepší dokumentární knihou je publikace Jitky Kosíkové a Marka Uhlíře o uprchlících na širém moři

Dětská zdravotní sestra a účastnice devíti misí humanitární organizace Lékaři bez hranic líčí své čtyřměsíční působení na lodi zachraňující převážně africké uprchlíky uprostřed Středozemního moře. Zároveň ve zručně utkaném příběhu, jehož četbu je těžké přerušit, prociťuje umírání svého otce a řeší citové pnutí k muži, který je od ní vzdálen nejen z hlediska geografie. Cenu za nejlepší dokumentární knihu uplynulého roku na právě zahájeném MFDF Ji.hlava získali Jitka Kosíková a Marek Uhlíř s výjimečným reportážně-konfesijním dílem Břehy nejsou na dohled, které loni vydalo nakladatelství Universum.

KnihuJitce Kosíkové pomáhal psát Marek Uhlíř, pražský zdravotnický záchranář a někdejší dlouholetý ředitel mobilního hospice Cesta domů, v němž se poznali. Jeho dokonalý vhled do situace a zároveň novinářská zkušenost a erudice činí ze společného díla poutavou, čtenářsky vděčnou publikaci s mimořádnou literární úrovní, pro tento subžánr jistě netypickou. Jury ocenila též upřímnost autorky, která se nebojí v knize otevírat i své stíny a ukazuje odvrácenou stranu svého hrdinství. O zkušenostech z mise i o spolupráci dvou kolegů a přátel na díle hovoří Jitka Kosíková rovněž v rozhovoru, který vyjde v Reflexu č. 43/2022 27. října.

Porotu 2. ročníku Ceny za nejlepší dokumentární knihu při MFDF Ji.hlava letos tvořila členka kulturní redakce týdeníku Reflex Kateřina Kadlecová, dokumentaristka Marika Pecháčková, redaktor časopisu iLiteratura.cz pro non-fiction literaturu a přispěvatel Reflexu Jan Lukavec, moderátor literárního podcastu Záložka Jakub Pavlovský a redaktor Médiáře Jakub Jetmar. Ze třiceti dokumentárních knih nominovaných v prvním kole soutěže vybrala porota osm postupujících do finální desítky, dvě knihy pak doplnila vlastním nezávislým výběrem. Spoluautoři vítězné dokumentární knihy během slavnostního vyhlášení na šestadvacáté Ji.hlavě obdrželi finanční odměnu 30 000 Kč.