Video placeholde

Emotivní inscenace obnaŽENA chce prolomit tabu o ženském cyklu

Nahlas se o ní moc nemluví a má ji skoro každá žena. Téma menstruace a ženského cyklu stále budí kontroverze. Umělecký i vzdělávací rozměr mu chce dát emotivní multižánrová inscenace s názvem obnaŽENA. Nese v sobě prvky nového cirkusu, vzdušné akrobacie, živé hudby a herectví. Poslední letošní termín úspěšné sezóny vizuálně hudební show o proměnlivosti ženských nálad se uskuteční 14. října v pražském Divadle BRAVO!

“Naše představení vnímám jako jednu z cest, jak téma k ženám a mužům dostávat. Je to za mě nová forma vzdělávání skrze hluboký emoční prožitek – umění totiž dokáže lidi zasáhnout více na úrovni srdce než hlavy,” říká autorka projektu, akrobatka a psycholožka Ivana Kolcunová, která se vzdušné akrobacii věnuje už deset let.

ObnaŽENA je jediná inscenace projektu The Same Self. Jeho vizí je na celospolečenské úrovni podporovat ženy v sebepřijetí a inspirovat muže k pochopení ženské emocionality a proměnlivosti.

Od loňského listopadu jsou součástí každého pražského představení, jež trvá zhruba hodinu, i kratší moderované diskuze. V pátek 14. října tentokrát pozvání přijala lektorka v oblasti sexuality a intimních vztahů a zakladatelka konference SEX talks, Jana Mašková Zimolová a publicistka, iniciátorka osvětových programů a kampaní zaměřených na rovné příležitosti žen a mužů, reprodukci, ženské tělo a svobodnou volbu, Lilia Khousnoutdinova. Diskuze povede moderátor Michal Halačka. V prostorách divadla se uskuteční také výstava uměleckých aktových fotografií z připravovaného kalendáře obnaŽENA 2023, který vzniká ve spolupráci s profesionálními českými a polskými fotografy a českou ilustrátorkou, modelkou je autorka projektu The Same Self, Ivana Kolcunová.

Ivana Kolcunová je dvojnásobnou vítězkou mezinárodní britské soutěže UK Aerial Performance Championship, zlaté choreografie byly právě z inscenace obnaŽENA. Spolu s akrobatkou vystoupí také zpěvačka Michaela Jonczy, která je rovněž autorkou všech písní v projektu. Na scéně se představí ale i slovenská herečka a průvodkyně mateřstvím Katarína Zatovičová, tanečnice Tereza Holubová a klávesistka Jana Otáhalová. Spoluautorem hudby je skladatel a hráč na klávesy Viktor Kracik-Bartha. Režisérkou a choreografkou představení je francouzská tanečnice Fanny Barrouquère, která spolupracovala s řadou světových choreografů a za své výkony v Česku získala i nominaci na Cenu Thálie.

„Jsem nasraná a uklízím.”  Kromě skvělých uměleckých výkonů, jejichž hlavní role tak ztvárňují čtyři ženy jako čtyři fáze ženského cyklu, chce projekt upozornit na téma i z pohledu osvěty. A prolomit tak tabu, které stále provází i současnou moderní společnost kladoucí na ženy velké nároky. Představení v několika různých uměleckých formách ukazuje, jak se každá žena proměňuje a s ní i její chování, emoce, životní energie či prožitky, čtyřikrát do měsíce, po celý rok a její reprodukční život.  

Diváci budou mít podle autorů možnost si uvědomit, jak funguje ženský cyklus především po emocionální stránce. “My ženy často bojujeme s přijetím celé škály emocí a projevů. Bojíme se ukázat svou citlivost a náladovost. I já se pořád učím tohle všechno brát jako balíček, který k menstruačnímu cyklu patří a že je to tak v pořádku. A proto mým přáním je, aby žena po zhlédnutí představení udělala další krok k bezpodmínečnému přijetí sebe samé se vším, co k ní patří,” dodává Ivana Kolcunová.

Kromě představení pro veřejnost, probíhá ve spolupráci s organizací Zdravé dospívání dopolední kombinovaný program pro školy. Projekt Zdravé dospívání poskytuje interaktivní přednášky o dospívání a zdravém přístupu k sexualitě na základních a středních školách již od roku 2006. Multižánrová inscenace obnaŽENA je pro svůj seberozvojový a vzdělávací přesah vítanou součástí nejrůznějších akcí a festivalů, od premiéry v roce 2019 už proběhlo přes 20 repríz. Poprvé byl kombinovaný program uveden 21. září pro žáky 7.-9 tříd základní školy. 14. října pro střední školy.