DÍLO TÝDNE: Tomáš Tichý:  Zmatení Pohybu: Spartakiádu TOMÁŠ TICHÝ (* 1984) vzhledem ke svému věku pořádně zažít nemohl. „Sportu jsem se nikdy ani nevěnoval, i když dnes už vím, že bych asi víc cvičil, kdybych tušil, jak mě při malování budou bolet záda,“ vypráví malíř a dodává: „Tahle série, která vznikala během posledních dvou tří let, není o sportovcích ani o sportování, člověk nebo jindy zvíře je zástupnou ikonou pro pohyb a civilizační zmatení všude kolem nás. Pohyb mě fascinuje, i když figura sama přestane dávat smysl.“ Tichého výstava Rozpojení s bezhlavými fotbalisty, žokeji na něčem nerozpoznatelném nebo manekýnou, které se už dávno rozpadl tvar, bude v pražské Chemistry Gallery k vidění do 7. května.

DÍLO TÝDNE: Tomáš Tichý: Zmatení Pohybu: Spartakiádu TOMÁŠ TICHÝ (* 1984) vzhledem ke svému věku pořádně zažít nemohl. „Sportu jsem se nikdy ani nevěnoval, i když dnes už vím, že bych asi víc cvičil, kdybych tušil, jak mě při malování budou bolet záda,“ vypráví malíř a dodává: „Tahle série, která vznikala během posledních dvou tří let, není o sportovcích ani o sportování, člověk nebo jindy zvíře je zástupnou ikonou pro pohyb a civilizační zmatení všude kolem nás. Pohyb mě fascinuje, i když figura sama přestane dávat smysl.“ Tichého výstava Rozpojení s bezhlavými fotbalisty, žokeji na něčem nerozpoznatelném nebo manekýnou, které se už dávno rozpadl tvar, bude v pražské Chemistry Gallery k vidění do 7. května. Zdroj: Archív

TANEČNÍ SBĚR: V neděli 24. dubna začíná přehlídka Česká taneční platforma. Je to akce, na které je možné dohnat některé divácké resty za minulý rok a vidět zhuštěný výběr z toho, co se v nezávislém tanci urodilo. Jak už je zvykem, na programu vás čeká hodně sól a duetů. Přeshraničním duetem bude i otevírací představení Terezy Ondrové a Francesky Foscariniové z Itálie nazvané Call Alice, které se hraje v prostoru NoD. Další den je na programu například INspiraCe souboru 420PEOPLE a Orchestru Berg v Divadle Archa, která kánon komorních děl narušuje. Na přehlídce se představí také choreografické práce Johany Pockové, Věry Ondrašíkové, Martina Talagy a dalších. Platforma bude rozprostřená do různých pražských prostor, v programu i festivalové mapě je nejlepší zorientovat se na webu tanecniplatforma.cz.
SPÁT, ČI NESPAT?: V roce 1963 měl premiéru experimentální film Andyho Warhola Spánek (Sleep), trvající 321 minut. V té době Andy skoro vůbec nespal a také všichni v jeho okolí žili tak, jako by spánek přestali potřebovat. Po více než padesáti letech je lidský spánek v krizi: kvůli práci i „užívání“. Prožívání volna vyvolává různé spánkové poruchy (pokud naším koníčkem není právě spaní). Český intermediální umělec NIKOLA IVANOV vybral texty zahraničních historiků, filozofů a sociologů věnujících se tomuto tématu z různého úhlu pohledu. Antologie Odpočinek v neklidu. Biopolitika spánku a bdění (vyd. Host) jasně dokládá na korozi spánku trend z posledních let – návrat k výzkumu a ochraně nejdůležitějších potřeb a činností člověka.
Metronome Prague se vrací: Bylo na tom cosi osvobozujícího: vidět organizátory hudebního festivalu Metronome Prague Davida ­Gaydečku a Martina Voňku na tiskové konferenci, jak konečně představují program (kvůli covidu dvakrát odkládaného) pátého ročníku (23.–25. 6. na Výstavišti Praha). Oba děkovali divákům, kteří nechtěli kvůli zrušeným koncertům vrátit lístky a mají je doma třeba už dva roky, oba zvali na potvrzený line-up, k němuž nově přibyla ukrajinská kapela Go_A, která Metronome slavnostně zahájí, a také syn Mekyho Žbirky David se svou kapelou Sunnbrella. Jinak už to znáte: Nick Cave a The Bad Seeds, Underworld a Beck! 
Vtip týdne (PODLE MARKA DOUŠI): Jak jistě víte, ve Francii volí prezidenta. Do finále se dostal současný šéf Elysejského paláce Emmanuel Macron, soupeřkou mu bude Marine Le Penová. Rozbory situace a nadějí na vítězství jste si asi přečetli; Francouzi nebudou mít snadnou volbu. Za kreslíře to shrnul BANX. Zdá se, že Macrona nikdo rád nemá, ale volit ho (snad) půjde. Vtipné je, že u nás půjdeme volit napřesrok a bude to tu asi podobné. Akorát to nenakreslí Banx, ale budu muset já…
Báseň týdne  má ráda pátou hodinu odpolední:  i když už bývá unavená  a nohy jí otékají v tu hodinu její stín vykreslí vytáhlou štíhlou ženu hrdě si vykračující podvečerním vzduchem v tu dobu ve svém stínu znovu poznává sebe   IGOR MALIJEVSKÝ (*1970) je muž mnoha talentů. Dokladem toho jsou mimo jiné jeho poslední dvě vydané knihy. Poté, co v roce 2019 publikoval prozaickou grotesku o světě korporátu Otevřený prostor, se připomenul i jako básník, a to sbírkou Poprvé v nějakém baru (vyd. Paper Jam). Texty prochází ústřední ženská figura, již sledujeme v klíčových životních okamžicích i ve chvílích zdánlivě obyčejných. I ty dovede Malijevský zachytit podmanivě, citlivě a se smyslem pro detail a učinit je neobyčejnými alespoň v očích čtenáře.
10
Fotogalerie

Mixér

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!