Video placeholde
Pac-Man vznikl jen několik set metrů od hory Říp
Ztohoven s křovinořezy při akci Vystup ze hry!
Pac-Man v lánech řepky olejné
Logo akce Vystup ze hry!
Členové Ztohoven se chystají vyvěsit trenky na Hrad
15
Fotogalerie

„Záhadného“ obřího Pac-Mana vykosili v řepce Ztohoven. Je to Babiš, naznačují

Projektem Vystupte ze hry! se Ztohoven přihlásili k obřímu obrazu Pac-Mana, který se minulý týden objevil v lánech na úpatí bájné hory Říp na Litoměřicku. Společnost ze skupiny Agrofert tam pěstuje řepku olejnou.

„Neznámý vtipálek upravil řepkové pole. Hledá ho policie,” hlásal včera ráno titulek webu e-lounsko.cz. Zpráva dále uváděla, že policisté z Roudnice nad Labem vyšetřují poškození řepkového pole v katastru obce Rovné a zároveň žádají případné svědky o pomoc. Část pole v té době neznámý pachatel posekal, a způsobil tak škodu přes 350 tisíc korun. Policisté žádali případné svědky, kteří v době od středy 19. května od 15 hodin do soboty 22. května do 9 hodin viděli cokoliv podezřelého, aby poskytli informace na tel. 974444700 nebo na bezplatnou linku 158. Uvedla to policejní mluvčí Šárka Poláčková.

To ovšem netušili, že obří obrazec žravého Pac-Mana ze stejnojmenné počítačové hry uvedené v roce 1980 vytvořila křovinořezy v řepkovém lánu „diverzně-umělecká skupina” Ztohoven. Projekt Vystupte ze hry! vznikal několik dní a podílela se na něm přibližně dvacítka členů a přiznivců skupiny.

Ztohoven: Pac-Man žere dotace

Dnes skupina zveřejnila prohlášení v tomto znění: 

22. května v mezinárodní den biodiverzity a v den výročí spuštění hry Pac-Man skupina Ztohoven vytvořila Pac-Mana v řepkovém poli, na kterém hospodaří koncern Agrofert. 

Pravděpodobně se jedná o největší obrazec v poli, rozkládající se na 18 ha řepkového porostu. Pole se nachází v obci Rovné pod horou Říp.

Pac-Man vyžral dotace a podařilo se mu dokonale vyžrat také pojmy jako kapitalismus nebo socialismus, které se dnes volně zaměňují.

Jsme ve fázi společenské lobotomie kdy pravá a levá hemisféra nesmiřitelně prosazují svou bez schopnosti hledat společnou řeč mimo kategorie pravolevého vidění světa.

Tento řez provedl Pac-Man v nás, kterého jsme nechali naplno se prosadit a nebyli schopni mu nastavit funkční bariéry. Selhali „4 duchové“, kteří na herním poli mají Pac-Mana zastavit. Pokud hráč vedený dostatečnou motivací vše sežrat zvolí vhodnou strategii, postupuje do dalších levelů hry, i když jsme si mysleli, že ten předchozí již musel být poslední. Nikdy nebude mít dost.

Pac-Man v krajině vyžírá jednotlivé složky ekosystému a zanechává za sebou monokulturní toxickou poušť. 

Pac-Man ve společenském životě likviduje kulturu, individuální svobody, diverzitu podnikatelského prostředí a schopnost bez zásahu centrálního plánovače řešit krizové situace.

Pac-Man dokonale hacknul systém demokracie a kontinuálně ho zneužívá. 

Pac-Man založil svůj business na daních, kterými vyžírá každého ve svém herním poli. 

Pac-Man zvrací kritické myšlení a seriózní vědu.

Pac-Man si neporadí s jedinci, kteří s ním odmítají sdílet herní pole.

Vystup ze hry 

Trenky a poslanecké mobily

Ztohoven už téměř dvacet let programově útočí na zpochybnitelné jevy v české společnosti 21. století. Její členové v roce 2002 – v době odcházení Václava Havla – na Pražském Hradě upravili svítící srdce od Jiřího Davida na obří otazník. V roce 2007 zinscenovanli atomový výbuch ve vysílání ČT, o čtyři roky později pak zmátli správní úřady po celé Evropě projektem o zaměnitelnosti identity Občan K. (2011). V roce 2012 připravili akci Morální reforma, kdy se nabourali do mobilních telefonů členů Poslanecké sněmovny a rozesílali jim SMS zprávy navzájem mezi sebou. Proslulé jsou také rudé trenky nad Hradem, kterými členové skupiny převlečení za kominíky v roce 2015 nahradili prezidentskou zástavu.

Akce Ztohoven jsou zpravidla připraveny tak, aby autorství nešlo okamžitě dohledat. Proto jejich happeningy žijí vlastním a těžko předvítalným životem. Jiří David se urazil, výbuch ve vysílání ani výměnu identit společnost moc nepobrala, zmatený vrchní velitel vojenských sil ČR prezident Zeman se po zcizení prezidentské zástavy pochlubil spálením trenek. Jak se zachová (ne)vlastník Agrofertu Andrej Babiš? Bude po Ztohovem požadovat náhradu zpleněného lánu? Bude jako nevlastník dělat mrtvého brouka, nebo uspořádá hon na členy skupiny?