Mňága a Žďorp

Mňága a Žďorp Zdroj: Mall.tv/Josef Bosák

Na střeše brněnských trojčat si s kapelou zahrál Meky Žbirka
Na prvním koncertě Jarní online šnůry vystoupil i Čechomor
Jitka Andrášková už si s Mňágou zazpívala na březnovém Spešlu
3
Fotogalerie

Putinova medaile není důvod, abych si s Jarkem nezahrál, říká zpěvák Petr Fiala o vztahu s Nohavicou

Odsouzeníhodné, takové bylo podle mnohých jednání Jaromíra Nohavici, když v roce 2018 převzal z rukou ruského prezidenta Vladimira Putina medaili pro osobnosti, které se významně zapsaly v kulturní oblasti, literatuře či jiných oborech umění. Od českého písničkáře se tehdy distancovala řada jeho kolegů. Ne tak frontman kapely Mňága a Žďorp Petr Fiala, který postoje ostravského barda neřeší. Jeho hudba ho oslovila už před lety, a tak se těší, že si spolu v sobotu 1. května zahrají na dalším koncertě Jarní online šňůry.

„Věčně jsem se hádal, věčně diskutoval. Kvůli křivdě dělal kravál, opravdu se pral. Byly to starý hloupý časy, dobře že jsou pryč,“ zpívá Petr Fiala v písni Salám banán. Že nejde jen o prázdná slova a liberální je nejen ve svých textech, ale i v životě, dokazuje svým rozhodnutím přizvat na jarní turné kapely Mňága a Žďorp mezi dvacítkou hostů také Jaromíra Nohavicu. „Samozřejmě vnímáme, že jsou na něj někteří lidi nasraní, že jel převzít řád od Putina a že dostatečně nevysvětlil své kontakty s StB, ale myslím si, že je to opravdu jenom jeho věc a jeho život.  Pro mě to není důvod k tomu se s ním nebavit.  A ani mně není příjemné, když mi někteří lidi podsouvají a naznačují, s kým bych se podle nich měl bavit a s kým ne, abych teda byl takovej, jakej mám podle nich být,“ říká zpěvák. Ten nepodléhá skepsi ani kvůli všem opatřením, která už téměř rok paralyzují kulturu. Už sedmou sobotu v řadě vystoupí před kamerami internetové televize Mall.tv. První květnová bude ve znamení love songů.  


„Na prvomájový stream jsme pozvali naši zpěvačku Jitku Andráškovou, protože hodláme přehrát písničky o lásce, a jako hlavního hosta Jarka Nohavicu, který má takových písniček taky hromadu. Budeme s ním hrát jeho songy a on si zazpívá naše plus něco zahraje sám, například Bláznivou Markétu, což je písnička, kterou jsem od něho ve druhé půlce osmdesátých let slyšel jako první, a dodneška si pamatuju, jak mě to dostalo. Tehdy jsem folkaře hodně sledoval a k některým bylo třeba se proposlouchat, ale Jarek vás oslovil hned, naráz a navždy, bych skoro řek‘,“ dodává.

Koncert bude k vidění od 20:00 na live.mnaga.cz po zakoupení vstupenky. Ta je k dostání na shop.mnaga.cz za 169 Kč. Skalní fanoušci si můžou koupit permanentku za zvýhodněných 856 Kč, která platí kromě prvomájové soboty i na čtyři další. O těch si valašskomeziříčská šestice ještě zahraje s Karlem Plíhalem, Romanem Holým, Vypsanou Fixou nebo Milanem Kuchynkou a Drtikolem.