Kniha ARCHITEKTI

Kniha ARCHITEKTI Zdroj: red

Kniha ARCHITEKTI
Kniha ARCHITEKTI
Kniha ARCHITEKTI
3
Fotogalerie

Kniha ARCHITEKTI zaznamenává 26 osudů architektů v unikátních výpovědích

Kniha Zuzany Melicharové a Mateje Šišoláka z produkce vydavatelství Premium Media Group ve spolupráci se skupinou Premium Design Group pod názvem ARCHITEKTI přináší na 246 stranách unikátní profily 26 špičkových českých, česko-britských a slovenských architektů ze 16 studií. Jejich bezprostřední a autentické výpovědi graficky ztvárnil Richard Alexandr a uměleckými portréty je doplnila Alžběta Jungrová. 

„Cesty k architektuře mohou být různé. Někdo má profesi v rodině, jiný si musel klestit cestu sám, nezřídka rodičům navzdory, no a někdo má profesi v rodině, a právě proto se stal architektem, rodičům navzdory,“ říká Matej Šišolák z autorské dvojice Zuzana Melicharová, Matej Šišolák. „Každý z příběhů je originál, a přesto je zajímavé sledovat, jak se osudy našich špičkových architektů vzájemně proplétají a ovlivňují,“ doplňuje Zuzana Melicharová. Na stránkách knihy se tak potkávají architekti různých generací – například u Petra Koláře a Aleše Lapky z ADR a Viktorie Součkové z Bogle Architects sehrála Eva Jiřičná nemalou roli v jejich osobnostním růstu. Ian Bryan či Janek Schindler zase prošli britsko-českou kanceláří, a jejich osudy se tak protly se Seanem Cliftonem z Jestico + Whiles.

Osudy hrdinů knihy jsou navíc důkazem mezinárodního rozměru stavebního umění. Výše zmínění britští rodáci, Ian Bryan a Sean Clifton, našli svůj domov i kariérní naplnění v Praze. David Chmelař staví na exotickém ostrově Roatan, ADR na Maledivách a v Kanadě, Jakub Cigler se výrazně podepsal na nové tváří rozsáhlé městské čtvrti v Moskvě, Jestico + Whiles či Viktorie Součková z Bogle Architects staví po celém světě a slovenští reprezentanti Tomáš Šebo a Igor Lichý zase, mimo jiné, přetvářejí Bratislavu. Jakub Masák oživuje nejzásadnější české památky a otevírá pro Čechy cesty k luxusním zážitkům, Martin Sladký a Filip Hejzlar budují pro své klienty domy svých vlastních snů.

Knížka Architekti ale není primárně o architektuře: „Spolupráce s architektem je jako několikaletý vztah, který nezřídka skončí celoživotním přátelstvím,“ vysvětluje základní myšlenku knihy Zuzana Melicharová, milovnice architektury a CEO vydavatelství Premium Media Group. „Proto je důležité poznat, kdo jsou osobnosti ukryté za jednotlivými stavbami. Věříme, že si kniha své čtenáře najde nejen mezi odborníky, ale zejména u laické veřejnosti.“ „Každý z architektů představuje svůj příběh nejen slovy, ale i kresbami, skicami, inspiracemi či formou populárních moodboardů, které přibližují jejich uvažování,“ doplňuje Matej Šišolák, šéfredaktor časopisu ARCHITECT+.

Špičkoví tvůrci se tedy představují v rolích, jak je nezná veřejnost, jejich kolegové a leckdy ani nejbližší spolupracovníci. Viktorie Součková (Bogle Architects), Jakub Cigler (Jakub Cigler architekti), Jan Schindler a Ludvík Seko (Schindler Seko architekti), Aleš Lapka a Petr Kolář (ADR), Eva Jiřičná a Petr Vágner (AI DESIGN), Sean Clifton (Jestico + Whiles), Luděk Rýzner (OK PLAN), Jana Mastíková (Loxia), Tomáš Šebo a Igor Lichý (Architekti Šebo Lichý), Ian Bryan, Eduard Trembulak (IBA), Richard Doležal, Petr Burian, Jiří Havrda, Jiří Hejda, Jan Holna (DAM architekti), Jiří Řezák a David Wittassek (Qarta), David Chmelař (Chmelař architekti), Jakub Masák (Masák & Partner), Adam Rujbr (Adam Rujbr Architects) a Martin Sladký a Filip Hejzlar (de.fakto) přibližují svůj pohled na tvorbu, rodinu a společnost vůbec.

 

Autoři: Zuzana Melicharová, Matej Šišolák (vydavatelství Premium Media Group)

Spoluvydavatel: Premium Design Group, a. s.

Vydání podpořil: ELITE BATH+KITCHEN

Cena: 890 Kč, k dostání: v e-shopu.

Počet stran: 246