Pražský festival spisovatelů

Pražský festival spisovatelů Zdroj: Youtube.com

Pražský festival spisovatelů se ptá, kdo to rád horké

Ve dnech od 16. do 20. dubna se na prknech Nové scény pražského Národního divadla odehraje už 21. ročník mezinárodního Festivalu spisovatelů Praha (www.pwf.cz). Od divadelních kuloárů se nevzdálí ani tematicky – ponese se v duchu názvu slavné černobílé hudební komedie Billyho Wildera Někdo to rád horké. 

 

Jedna z hlavních intelektuálních událostí roku svou základní myšlenkou volně navazuje na předchozí jubilejní ročník zaměřený na kacířství a rebelii nejen v literatuře, ale s přesahy do umění, filozofie, politiky nebo vědy. Prezident Festivalu spisovatelů Michael March považuje literaturu za zrcadlo naší společnosti, jak podotkl v jednom z rozhovorů, a tak se i letos bude festival orientovat na přesahy literatury do veřejného prostoru, konkrétně na konflikt mezi soukromým prostorem literatury a násilným vnějším světem obrazů, mezi neviditelným a viditelným. Tak se letošní ročník prezentuje i v oficiálním „pekelném“ videospotu. Žhavost tématu po výtvarné stránce ilustruje fotografie z cyklu Moskevské noci, který byl loni k vidění v Mánesu. Jejím autorem je Antonín Kratochvíl, světoznámý český fotograf žijící v New Yorku.

 

 

 

Mimo to bude jeden z nejstarších nezávislých festivalů v ČR v rámci propagace otevřeného dialogu mezi národy zaměřen na středomořskou oblast sociálně-politických bouří kultur Turecka a Řecka. Diskusí a autorských čtení, kterým předchází krátký rozhovor, se zúčastní dva významní turečtí spisovatelé, Zülfü Livaneli a Nedim Gürsel (s oběma již Reflex pořídil rozhovory). Mnohostranný umělec a politik Livaneli se představí českému publiku nejen v roli spisovatele a mj. autora i do češtiny přeloženého bestselleru Štěstí, ale i jako folkový zpěvák na galavečeru na Nové scéně ND v neděli 17. dubna. Gürsel byl za svůj román První žena nařčen z očerňování turecké armády, přestože za něj získal Cenu Abdi Ipekçiho za přínos k vzájemnému turecko-řeckému porozumění. Do češtiny byl přeložen jeho román Alláhovy dcery (Host, 2010), ve kterém se zakladatel islámu Muhammad stává literární postavou i přes přísný zákaz islámu proroka zpodobňovat. Důsledkem bylo Gürselovo stíhání za hanobení náboženství.

 

 

Z Řecka přislíbili účast básník Dionysis Kapsalis, velvyslanec Řecka v Praze Constantine Kokossis, který vystoupí i v roli moderátora, a autorka „řecky surrealistických básní“ Athena Papadaki.

 

Největší hvězdou pražského Festivalu spisovatelů bude jeden z nejznámějších současných amerických autorů Don DeLillo, který ve svých knihách a hrách naráží na problém médií a komunikace. V češtině vyšly z jeho rozsáhlé tvorby pouze čtyři romány. Ironická karikatura postmoderní západní společnosti Bílý šum, monumentální román Podsvětí, vrcholný román reflektující události 11. září Padající muž a zatím poslední, loni přeložený Bod Omega, ve kterém DeLillo zachycuje osud stárnoucího válečného poradce jako jediné postavy nedokončeného dokumentárního filmu.

 

Ze zahraničí dále potvrdili účast nositel Pulitzerovy ceny Junot Díaz z USA (rozhovor Reflexu s kronikářem života dominikánských přistěhovalců vizte v placené zóně), Michel Deguy z Francie, Werner Lambersy z Belgie, držitel Nobelovy ceny za literaturu Derek Walcott, básník z ostrova Santa Lucia, a irácký spisovatel Saadi Yousef. Patnáctku pozvaných spisovatelů završují čeští autoři různých generací a žánrů. Čerstvý držitel Ceny Ladislava Fukse za celoživotní přínos české literatuře Vladimír Páral, dále historik, básník a český velvyslanec v Irsku Tomáš Kafka, básnířka Sylva Fischerová a také prozaička Petra Hůlová, která sbírá jednu českou cenu za druhou; její poslední román Strážci občanského dobra psaný očima zanícené svazačky je letos nominován na Magnesii Literu v kategorii próza.

 

 

Dvacátý první Festival spisovatelů je v některých věcech nový. Koná se o dva měsíce dříve, než bylo zvykem, aby se jej mohli zúčastnit i studenti, kteří v červnu finišují na vysokých školách. Právě studenti a senioři mají letos na vybrané diskuse vstup zdarma.

 

Co zůstává, je tlumočení autorských čtení a většiny diskusí do češtiny a angličtiny. Všechna čtení jsou navíc online přenášena na internet a archivována.

 

Program najdete na oficálních stránkách festivalu.