Impérium vrací úder

Impérium vrací úder Zdroj: archiv

Zemřel Irvin Kershner: Muž, který režíroval Hvězdné války, Jamese Bonda i Robocopa

Režisér možná vůbec nejlepšího filmového pokračování, páté epizody Hvězdných Válek Impérium vrací úder, zemřel. Pamatovat si ale budeme i jeho falešnou bondovku, druhého RoboCopa nebo vykradačku Star Treku.

 

Star Wars: Epizoda V – Impérium vrací úder

Jedni dávají přednost druhému Kmotrovi, jiní mají radši dvojku Terminátora a někteří tvrdí, že se Impérium vrací úder prostě nepočítá. Pokračování Hvězdných válek je přesto jedním z vzácných případů, kdy se druhý díl aspoň vyrovná originálu. V tomhle případě se dá bez obav říct, že návrat galaktické pohádky z roku 1980 originál dokonce předčil. Nejen, že je v něm všechno „větší“ a „temnější“. Dech beroucí záběry z fantastických vesmírných končin stojí na precizním scénáři s nezapomenutelnými momenty. Jako originální vyznání lásky „Miluji tě!“ –„Já vím.“ Nebo dokonalý šok, když se hlavní záporná postava přihlásí o své otcovství.

 

 

Nikdy neříkej nikdy

Neoficiální bondovka z roku 1983 mohla vzniknout díky nejasnostem okolo práv na jednou už zfilmovaný román Thunderball. Třiačtyřicetiletý Connery se v ní vrátil ke své nejslavnější filmové roli navzdory vlastnímu přesvědčení, že s číslem 007 nadobro skončil. Irvinu Kershnerovi se ho podařilo nalákat na výrazně parodický tón filmu. Bond stárne a M už pro něj nemá využití. Přesto na konci opět zachrání svět. Vedle Connery se objevuje tehdy začínající kráska Kim Basinger.

 

Krásné šílenství

Kershner spolupracoval s Connerym už v roce 1966. Komedie o zoufalém poetovi a sukničkáři, který není schopný dokončit své velké dílo, vznikla mezi dvěma bondovkami a znamenala vítaný odpočinek od role nepřemožitelného agenta. Na začátku komedie podle románu Elliotta Bakera se odehraje milostná scéna mezi Connerym a polonahou herečkou Sue Ane Langdon, která se tehdy stala základem pro celý foto článek v časopisu Playboy.

 

 

RoboCop 2

Historie se neopakovala a Impérium vrací úder zůstalo v Kershnerově filmografii osamoceno. Dvacet let staré pokračování RoboCopa se nevyrovná brutálně krvavému ostře satirickému originálu od Paula Verhoevena. Na druhou stranu se Kershnerovi podařilo natočit úspěšný druhý díl, ve kterém se jeho fotka objeví mezi kriminálníky odsouzenými k trestu smrti.

 

Strážce moře

Posledním filmem, který Kershner režíroval, je devadesátiminutový pilotní díl Strážce moře. Televizní seriál, který se v Americe vysílal v období mezi lety 1993 a 1996, byl založený na myšlence, že v 21. století lidstvo kolonizovalo oceány. Roy Scheider hrál kapitána supermoderní podmořské lodi, která měla ve vodní říši udržovat mír a klid. Běželo to i u nás a celé to nějak moc připomínalo nějakou neúspěšnou sérii Star Treku.