Zdroj: T-Mobile Czech Republic, a.s.

Chytré auto od T-Mobile - komunikujte se svým vozem

Rádi byste měli lepší přehled o svém autu? Teď vám k tomu stačí jediná praktická aplikace. Ta ve spojení s modulem, který v autě zapojíte do OBD portu (mají ho všechna vozidla vyrobená od roku 2001), zajistí, že budete se svým vozem moci komunikovat. Řeč je o zařízení od T-Mobile s názvem Chytré auto.

Mozek pro vaše auto

Jediné, co budete ještě potřebovat, je chytrý telefon, do kterého zdarma z obchodu Google Play (pro telefony s Androidem) nebo AppStore (pro iPhony) stáhnete aplikaci Motion. Poté už můžete svůj vůz sledovat, kdy se vám zlíbí. Modul totiž snímá data z vozu a posílá je přímo do aplikace ve vašem mobilu.

A víte o něm vše

Aplikace Chytré auto toho umí opravdu hodně. Jednou z hlavních předností je, že vám řekne, když se ve vašem vozu objeví nějaká technická závada. Odhalí nejrůznější defekty a nabídne jejich řešení. Odpadne vám tak nutnost jezdit s každým problémem rovnou do servisu. Chytré auto vás také upozorní na stav paliva i baterie. Díky aplikaci se dozvíte více o stylu své jízdy. Napoví, jak brzdíte, jak se rozjíždíte, zda je vaše jízda plynulá a úsporná, a poradí, co byste mohli zlepšit. Můžete si nastavit i limit pro maximální rychlost, a když ho překročíte, aplikace vás ihned upozorní.

Další užitečnou funkcí je vedení záznamu o jednotlivých jízdách (délka, trvání, maximální a průměrná rychlost, otáčky či spotřeba). Z údajů si pak lze vytvořit knihu jízd s rozlišením na jízdy služební a soukromé. Všechny tyto informace si můžete stáhnout a přeposlat.

T-Mobile Czech Republic, a.s.
Auto pod drobnohledem

Díky Chytrému autu budete mít přehled o tom, kde se váš vůz nachází. Pokud ho například někomu půjčíte, uvidíte přesně, kam s ním jede – auto totiž můžete neustále sledovat na mapě. Aplikace ale také ví, kdy jste svůj vůz naposled zaparkovali. To se hodí například na zaplněných parkovištích před nákupními centry. Na aplikaci si můžete nastavit i oblasti, v nichž auto smí pohybovat. Jestliže oblast opustí, Chytré auto vás na to upozorní. Tato funkce se hodí pro případ, že by chtěl někdo auto ukrást.

Aplikace registruje nejen každé nastartování, ale také otřesy, takže zjistíte i to, že vám auto odtahují nebo že do něj někdo narazil. A dokonce vás upozorní, pokud se zařízení odpojí od auta (v případě, že se zloděj pokusí nastartovat přes OBD port).