Z televizního studia tentokrát odcházel Andrej Babiš zjevně rozladěný

Z televizního studia tentokrát odcházel Andrej Babiš zjevně rozladěný Zdroj: ČTK

Agrofertizace Česka: Kam nesahá moc holdingu Andreje Babiše

Stávají se výjimečné situace, kdy se projeví, kam nesahá moc impéria Agrofertu. Když zjevně rozladěný premiér Babiš odcházel ze studia Otázek Václava Moravce, vyhnul se novinářům. Nechtěl se jim zpovídat, co si myslí o finální zprávě auditu Evropské komise.

V té době už věděl, že audit z jeho pohledu dopadl špatně, jelikož podle jeho zjištění nadále porušuje evropská i domácí pravidla střetu zájmů a tradiční odkazy na účelovou kampaň už nepomohou. Nebude stačit ani premiérovo pohoršení, že „je zcela absurdní, že Brusel vykládá český zákon, navíc úplně nesmyslně“, když on zákony dodržuje. Na výsledné podobě auditu se už nebude nic měnit, nemá odkladný účinek a státu hrozí škody stovek miliónů korun.

Šance na úspěch u případných soudů na evropské úrovni se limitně blíží nule a bylo by opravdu bizarní, kdyby se kvůli auditům Evropské komise soudila Česká republika, jejíž premiér je v inkriminovaném střetu zájmů.

Na aféře kolem obou evropských auditů (druhý k zemědělským dotacím dorazí v únoru) je pochybný celý průběh. Premiér, kterého se přímo dotýkají, předem nalinkoval zadání, když předběžné závěry auditorů označil za útok na Českou republiku, a sliboval, že stát kvůli Agrofertu nevrátí ani korunu.

Nastartovala mašinérie hnutí ANO ve státní správě, která měla celý proces připomínkování resortů k auditům pod kontrolou, a dokonce ignorovala i zákonné právo na informace speciálně vytvořené senátní komise.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!