Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Marek Douša

Karel Steigerwald: Fámy, které cloumají státem, jsou nejriskantnějším nástrojem politiky

Má prezident Zeman leukémii? Fáma říká, že leukémii má a že zemře do devadesáti dnů. Pak bude zvolen prezidentem Andrej Babiš. Je to tak prý už domluveno. Lidé se proti této fámě ohrazují. Šířit ji mohou jen hyeny.

Ať je na ní něco pravdy, či ne, právo na důstojnost má každý občan. I prezident. Potíž je, že sám prezident a jeho okolí, včetně několika lékařů, poskytují této fámě živnou půdu. Šíří nejasné či rozporuplné zprávy o prezidentově zdraví. On sám o něm nevkusně vtipkuje, vizte výrok, že od něj „odešla cukrovka“ či že má ten či onen orgán svěží jako nezletilec. Ani úřední zprávy, že prezident nemá žádný „nález“, nevzbuzují důvěru. Vždyť některé „nálezy“ na prezidentově organismu může pouhým okem vidět i laik.

O prezidentově zdraví se nevydávají žádné odborné zprávy podepsané konciliem, které by za jejich správnost ručilo. To se to pak fámám o leukémii žije! A prognózu o tom, že Babiš bude příštím prezidentem, vydal sám prezident Zeman, jako by byl nějakým vládcem, jenž si vybírá nástupce.

 

Zmocní se vlády v ČT?

Tato fáma má reálné pozadí. Už tři roky odkládá sněmovna schvalování zpráv Rady České televize. Drží tak v ruce nabitou zbraň, s níž může Radu kdykoli sestřelit nebo tlačit Českou televizi do kouta.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!