Andrej Babiš a Miloš Zeman

Andrej Babiš a Miloš Zeman Zdroj: Michal Šula / Mafra / Profimedia

Karel Steigerwald: Zeman může dát Babiše zavřít

Je to sice k smíchu, ale je to také plácání utopence, pozorované z břehu. Babiš nechce ministra, kterého sám navrhl. Ale nedivte se: možnost, že by ho odsoudili, není stále ještě nulová. Zeď kolem Babišovy nevinnosti není dobudována. Zeman je v tom důležitým zedníkem. Pro Babiše je výhodnější Zemana podporovat, než se vzbouřit proti tomu, že už i jeho Zeman ponižuje.

Vydržet ponižování může mu zajistit bezpečnost. Nejen milostí, ta by mohla lid vzbouřit, spíše rozpatlaným odkládáním procesu Babiš k ledu s letitým vysvětlováním, že se vyšetřuje.

Ale pozor. Až bude po všem, Zemanova moc upevněna, vláda ochočena, může se snadno stát, že Zeman už nepotřebného Babiše soudu naopak předhodí a nechá ho zmizet ve vězení.  Zmizel by tak možný konkurent na pochodu, panovník by k sobě stáhl i mnoho z kritiky, kterou opozice dnes na Babiše má a líbivá jeho tvář zalila by se k rozveselení lidu novou milostí.  

Tak by chudý prezident v gumovém člunu definitivně ošulil lstivého miliardáře z jachty. Miliardář by nebyl prvním přítelem, který přepadl z prezidentova člunu do tlamy žraloků.