Z nádraží King’s Cross muselo v pátek být kvůli výpadku proudu zrušeno mnoho vlakových spojů

Z nádraží King’s Cross muselo v pátek být kvůli výpadku proudu zrušeno mnoho vlakových spojů Zdroj: Wikimedia

Brexit Veroniky Bednářové: Když už ani proud nejde...

Z londýnské stanice King’s Cross nejezdily 9. srpna večer vlaky mimo jiné do Bedfordu, Cambridge a Peterborough. Cestující se v prostorách londýnského dopravního uzlu rozhodovali, zda si někde narychlo sehnat hotel, nebo půjčit auto, aby se dostali ještě v noci do svých destinací. Lístky dle informací platí i v sobotu ráno, kdy by měl být vlakový provoz z hlavního města v rámci možností obnoven.

Tak končí největší britský výpadek proudu za poslední dekádu, srovnatelný svým rozsahem jen se systémovým problémem z května 2008. Velká Británie si ho vyzkoušela v pátek večer při dopravní špičce konce pracovního týdne, kdy proud vypli ve velké části Londýna a dalších místech Británie; bylo zasaženo asi 500 000 lidí ve Walesu, jihozápadní Anglii a oblasti Midlands, dále 300 000 v jihovýchodní Anglii, 110 000 v Yorkshire a severovýchodní Anglii, spolu s asi 26 000 lidmi v severozápadní Anglii.

I když bylo venku ještě světlo, chaos v Londýně to podle televizního zpravodajství to způsobilo obrovský: zastavena byla linka metra Victoria Line, přímo v centru nefungovaly některé semafory, stovky dalších vlaků byly dramaticky zpožděny. Známý „London blackout“, podobná situace z roku 2003, kdy výpadek proudu ovlivnil asi půl milionu Londýňanů, tento pátek 9. srpna 2019 s přehledem pokořil; vžil se pro něj okamžitě termín „Blackout Friday“, tedy něco jako „Černý pátek bez proudu“. Podle anglické distribuční společnosti UK Power Networks jej způsobilo selhání celostátní rozvodné sítě National Grid, selhaly najednou dva generátory, vylučuje se však kybernetický útok.

Britové nejsou na podobné kalamity zvyklí, i když se na ně, strašeni množstvím věcí, které po brexitu „nebudou“, právě letos v létě pečlivě mentálně chystají, teoreticky i prakticky. Zastánci kampaně „Odejít“ i ti, kteří chtěli v Evropské unii zůstat, mluví jednohlasně o oprávněné obavě z nedostatku léků nebo chemikálií, které se používají pro získání pitné vody; narušení dodávek nebo změn ceny ropy i elektřiny se pak vážně obává hlavně Severní Irsko.

Humorista James Felton o tom nedávno napsal do Guardianu, kdy parafrázoval lehkovážný rétorický styl Borise Johnsona: „Výpadkem proudu vám příroda říká, že máte jít spát. Všichni přece milujeme kempování v přírodě, díváme se na hvězdy a posloucháme, jak se z lesa ozývá divoký život. Až vypnou proud, prostě si představte, že Birmingham je váš stan a hotovo.“

Ano, jednu z věcí, o které Boris Johnson mluví jako „o potížích, na které se země musí připravit, dojde-li k odchodu Británie bez dohody“, si Britové zažili teď v pátek a zvládli ji. Poklidně, ukázněně. Takoví ostatně jsou.