Jeho příběh ukazuje radikální změnu ve způsobu, jakým se na Západě vybírají a asi i budou vybírat političtí vůdci

Jeho příběh ukazuje radikální změnu ve způsobu, jakým se na Západě vybírají a asi i budou vybírat političtí vůdci Zdroj: Profimedia.cz

Johnsonovi odpůrci jsou stejně zaťatí jako jeho podporovatelé
Boris Johnson během projevu poté, co bylo oznámeno jeho vítězství v interním hlasování Konzervativní strany, které jej zároveň pasuje do role britského premiéra
Boris Johnson slibuje brexit i bez dohody
Boris Johnson.
Boris Johnson vyhrál první kolo vnitrostranických voleb v Konzervativní straně. Ty rozhodnou, kdo bude lídr strany a premiér
15
Fotogalerie

Boris Johnson: Jedni ho budou zuřivě nenávidět, druzí adorovat. Propast mezi nimi se bude jenom prohlubovat

Bývalý londýnský starosta Boris Johnson se ve středu stane britským premiérem poté, co jej členové vládní Konzervativní strany podle očekávání vybrali jako svého nového lídra. Vedení strany i vlády přebírá od Theresy Mayové, které se dosud nepodařilo zemi vyvést z Evropské unie. Johnson tři roky po zlomovém referendu slibuje, že nový termín brexitu na konci října už je definitivní. Bude zřejmě nejkonfliktnějším předsedou vlády v dějinách Velké Británie.

Nejčastější vysvětlení mizerného stavu naší civilizace spočívá v tom, že opravdoví lídři nejsou k mání. Kde jsou ty časy, kdy tón mezinárodní politiky udávali giganti, jako byli Churchill, Reagan nebo Thatcherová? Málokdo ovšem je ochoten zauvažovat nad tím, proč tito a jim podobní vůdcové byli obzvlášť úspěšní tehdy, když překračovali zprůměrované názory veřejnosti, a nikoli když se jimi řídili.

Zaujatá kritika, hnidopišské pídění po hanebných faktech v životopise a po jakémkoli porušení společenské etikety vedou dnes k tomu, že na cílové pásce končí jen osobnosti nezáživné, neschopné vzepřít se diktátu veřejnosti. Jen vzácně se na vrchol moci dostávají politici rázovití, kteří za svůj úspěch vděčí nikoli přizpůsobivosti, nýbrž schopnosti zaběhnutá pravidla porušovat.

Zajímavý bude v této souvislosti politický osud Borise Johnsona. Mnozí o něm předem mluví jako o dalším populistovi, jako o britském Trumpovi. V tuto chvíli se zdá, že není síly, která by zabránila jeho zvolení vůdcem konzervativců, a tím i novým předsedou vlády Velké Británie. Britský tisk to podává jako hotovou věc: jedni o tom píšou vítězoslavně, jiní s hrůzou. Ale všichni mají za to, že příští britský premiér se bude jmenovat Alexander Boris de Pfeffel Johnson. Pro širokou veřejnost je Boris, i když v rodině ho všichni nazývají Al.

Nevěry i levoboček

Nedá se říct, že by jeho poslední soupeř, současný ministr zahraničí Jeremy Hunt, byl nějaké politické nemehlo – je chytrý, světaznalý, pohotový. Každé jiné zemi by takový uchazeč o nejvyšší státní funkci dělal čest, jenže to by jeho rivalem nesměl být Boris Johnson. Stejně tak byli bez šancí všichni ostatní kandidáti na post předsedy strany i vlády.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!