V Zemanově člunu

V Zemanově člunu Zdroj: Jan Ignác Říha

Slabý Babiš rovná se slabý Zeman. A naopak. Ti dva jsou osobně i přes společné voliče natolik propojeni, že neúspěch jednoho je automaticky neúspěchem druhého.
Jan Hamáček dělá v mezích možností politiku zadržování Andreje Babiše
Ministr kultury Staněk s chotí během probíhajícího karlovarského festivalu
3
Fotogalerie

Bohumil Pečinka: V Zemanově člunu aneb Kurs rychločtení české politiky pro horkem unavené čtenáře

Premiér má po letenské demonstraci oslabený mandát a neví, co s tím. Ve vedení ČSSD obsadili většinu stoupenci odchodu z vlády, ale jejich předseda Hamáček je zatím proti. A nakonec je tu český prezident, který čas od času rád někoho přetáhne baseballovou pálkou přes záda. To je podstata nedávné ústavní krize.

Vespod všeho je jeden silný trend: staré politické elity, jež zrodila Letná 1989, končí. Nové elity, které se odvolávají na Letnou 2019, se už ozývají, i když zatím budí spíš smích. Staré elity v čele s prezidentem a premiérem tenhle nezadržitelný trend registrují, ztrácejí nervy a dělají chyby. Ukažme to na několika příkladech.

Úzký prostor

Třísettisícová demonstrace na pražské Letné byla zlom v dosavadní podpoře Andreje Babiše. I když má stále většinu v Poslanecké sněmovně, hodně ztratil na společenském kreditu. Svět, jenž ho obklopuje, cítí lehkou paniku. Leckteří se po anglicku vytrácejí, což je za každého režimu předzvěst pozdějšího útěku i obyčejných voličů. Všechny babišovské hlavy dnes hledají způsob, jak tenhle trend zastavit.

Když má ve stabilní demokracii nějaký politik oslabený premiérský mandát jako Babiš, většinou na to reaguje třemi způsoby. Politická strana, která ho do funkce nominuje, zváží jeho další působení. V hnutí ANO nic takového nehrozí, protože Andrej Babiš zde má ze stanov diktátorské pravomoci a současně je jejich jedinou kotvou, pokladnou i smyslem existence celého hnutí.

Druhou možnou reakcí je rekonstrukce vlády, která má nějaký záměr, například změnit atmosféru na některém z ministerstev a získat zpět ztracenou podporu veřejnosti a vítězný étos. To také nehrozí, protože tenhle instrument Babiš už využil a první efekty se ukážou za několik měsíců.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!