Sochař Petr Váňa se pokouší postavit Mariánský sloup na Staroměstském náměstí v Praze

Sochař Petr Váňa se pokouší postavit Mariánský sloup na Staroměstském náměstí v Praze Zdroj: ČTK

Karel Steigerwald: U pomníku jako v celé republice aneb Sloup na náměstí patří, ale nesmí se postavit

Mariánský sloup na Staroměstském náměstí v Praze rozbil rozzuřený revoluční lid, řízený několika bohémy, po první světové válce. Dobré by bylo, kdyby lid s bohémy v čele uvedl pomník do původního stavu. Snaží se o to sochař, který ale není lid, nýbrž soukromník. Úřady, které nezvládají ani ty nejjednodušší pražské (i celostátní) záležitosti, nezvládly ani tuto. Obnovu pomníku odmítly, daly na tu obnovu stavební povolení a nepovolily zábor potřebný k výstavbě. Jako vždy, všechna povolení se navzájem vylučují.

Podle fotografií byl pomník krásný, což platí dodnes, zatímco účely, proč vznikl, jsou už každému jedno. Přesto vznikají politické šarvátky. Pro levici je pomník výsměchem Čechům za porážku na Bílé hoře, kde padlo víc Němců než Čechů. Podle pravice je pomník poctou Pražanům, kteří bránili katolickou Prahu proti loupeživým protestantským Švédům, mezi nimiž bylo i mnoho českých loupežníků.

Pokud se toto dnes už nepřehledné klubko důvodů a následků dobře naučíte, dá se v politice použít i dnes. Tak pomník dopadá jak chytrá Horákyně, stojí, nestojí a kolem to frčí. Sám pomník, hromada barokních kamenů, by náměstí ozdobil mnohem krásněji, než prodejci cetek, co ho už léta hyzdí.

Z okna Hradu mluvil Hitler. Má se to okno zazdít?

Patří tam, ale nemá být postaven

Zápas se dotkl i dvou politiků ODS, Vondry a Zahradila, kteří se prý ocitají ve sporu. Vondra říká, že pomník na náměstí patří. Ano, patří. Zahradil říká, že není možné tolerovat rozebírání náměstí soukromými osobami. Ano, není možné tolerovat.

Politická věta zní: Pomník na náměstí patří, ale není možné tolerovat rozebírání náměstí soukromými osobami. Hle, vždyť se oba poslanci shodují. Dá se to chápat jako metafora celé české politiky. Ale jak docílit shody, když úřady vydávají protichůdná, leč stejně platná stanoviska?

Choďte kolem neexistujícího krásného pomníku s transparentem: úřady, dejte to s tím pomníkem i s tou republikou v kancelářích do pořádku. Měly jste na to už třicet let. A udělejte to dřív, než tam Ovčáček postaví sochu Zemana ve člunu.


Reflex vás zve na charitativní dražbu fotografií pro Pavla Zajíčka.

Dražit se budou unikátní fotografie protagonistů z festivalu Metronom 2018, s podpisem autora Romana Černého.

- David Byrne

- John Cale

- Sexy Dancers

Kde: REFLEX CAFÉ BUS, Metronom Festival

Kdy: SOBOTA 22.6.2019, 18:00 hodin

Kdo je Pavel Zajíček: Český básník, textař a výtvarník. Je jedním z nejvýznamnějších představitelů českého undergroundu. V období komunismu byl ve vykonstruovaném procesu odsouzen k trestu odnětí svobody za výtržnictví. Z ČR roku 1980 emigroval do Švédska a posléze do New Yorku. Po návratu do vlasti neměl tedy nárok na důchod. Po mozkové mrtvici pak ani na ten invalidní.