Video placeholde

Babiš se ve věci léčebného konopí chová jako pokrytec

Manipulativnost a populismus Andreje Babiše jsou až neuvěřitelně všeobjímající. Nyní se rozhodl sbírat body u voličů tím, že zajistí nemocným léčebné konopí hrazené zdravotní pojišťovnou. Babiš se snaží, aby u voličů vyvolal dojem, že léčebné konopí nemocným zpřístupnil co nejlevněji. Ve skutečnosti se ale věci mají zcela jinak.

Většina médií už prezentovala pacienty trpící vážnými chorobami, kterým by velmi pomohlo léčebné konopí. Mnohým z nich je lékař i předepsal, ale prostě na něj nemají peníze. A veřejnost pomalu začíná chápat, že ti lidé s chronickou bolestí, roztroušenou sklerózou či rakovinou to konopí potřebují dostat v lékárně na pojišťovnu, stejně jako antibiotika nebo opiáty. Takže ten, kdo pacientům konopí umožní získat, získá spoustu bodů do voleb. Proto se Babiš a jeho lidé snaží vyvolat dojem, že konopí nemocným seženou. Jde však opravdu jen o dojem.

Nekonečné obíhací kolečko

Už v březnu 2017 Andrej Babiš na svém Facebooku popsal příběh asi nejslavnější české konopné pacientky Martiny Kafkové, která trpí těžkou roztroušenou sklerózou a bez konopí by již asi nežila. Pěstovat konopí – byť pro vlastní potřebu – je u nás nelegální. Je možné ho koupit: Martinu by to vyšlo na 64 tisíc měsíčně, pokud jde o zahraniční preparát, nebo 23 tisíc, pokud by pocházel z České republiky. I když je to právě konopí, co pro Martinu rozděluje hranici mezi totálním peklem a životem v rámci možností, zdravotní pojišťovna jí ho odmítá proplácet. Její otec už obeslal, obvolal a obešel přes dvacet institucí včetně vlády, poslanecké sněmovny, senátu, policie. Nestalo se nic. Přitom u nás žije 23 tisíc lidí s touhle děsivou nemocí, čtyři tisíce z nich jsou na tom podobně jako Martina.

Takže jsem se rozhodl: napíšu dopis ministrovi zdravotnictví, poradím se s doktory a přijdu s návrhem, jak těmhle lidem pomoct. Když už stát zakazuje pěstovat si konopí na zahradě pro vlastní potřebu, tak ať ho všem, kteří lékařské konopí potřebují, proplatí v plné výši. Prosím vás, pokud máte ve svém okolí někoho, komu lékařské konopí prokazatelně prospělo k zlepšení zdravotního stavu, napište mi sem do komentáře svůj příběh. Vždyť lidský život je ten nejpádnější argument.

Vlk se nažere a pacient zůstane bezradný

Koncem ledna letošního roku na tiskové konferenci řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO), že Ministerstvo zdravotnictví navrhuje, aby bylo pacientům z devadesáti procent léčebné konopí hrazeno ze zdravotního pojištění. V množství 30 gramů měsíčně, což přijde pojišťovny asi na 150 milionů korun ročně. A je to. Nezasvěcený přítel Babiše zajásá, že Andrej je ještě lepší a ušlechtilejší, než jsme čekali. Nezasvěcený nepřítel Andreje si řekne, že alespoň v něčem ten Babiš přece jen něco dobrého udělal. A člověk zasvěcený do problematiky léčby konopím se – bez ohledu na vztah k libovolnému politikovi – naštve, co je to zase za habaďůru. Léčebná dávka konopí na den totiž obvykle činí alespoň tři, ale spíše pět až šest gramů. Od toho je také odvozena dávka, kterou smějí lékaři měsíčně jednomu pacientovi předepsat – sto osmdesát gramů. Takže Andrej sice ušlechtile nemocným zpřístupní konopí, ale bohužel jen necelých dvacet procent dávky, kterou potřebují. On vypadá dobře, a stát to vyjde levně.

Mám léčebné konopí proti chronické bolesti, jsem členem spolku pacientů KOPAC a vím, že naprosto všichni konopní pacienti, se kterými jsem se setkal a kteří mají konopí předepsané lékařem, mají i jiný zdroj než lékárnu. Obvykle Frantu, co má chalupu na venkově. Protože na těch pět šest gramů na den by prostě neměli peníze – ani v lékárně, ani na černém trhu. Jejich situace se Babišovým „zásadním krokem“ vůbec nezmění. Nyní budou – kromě těch třiceti pojišťovnou proplácených gramů – potřebovat už jen dalších sto padesát gramů na měsíc, na které nebudou mít peníze a budou odkázáni na nějakého Frantu, nebo na fentanyl – strašlivý opioid, jeden z nejsilnějších léků na bolest se všemi riziky tak silného farmaka. „Změní ten návrh na proplácení alespoň něco?“ ptám se bývalého národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila. „Snad alespoň pomůže k rozšíření předepisování konopí jako léku,“ odpovídá mi.

Jinými slovy – Babišův návrh na proplácení konopí snad zafunguje jako marketing léčivé rostliny mezi lékaři. Pacientům, kteří ale konopí potřebují k léčbě, skoro nepomůže.