Premiér Andrej Babiš - ilustrační snímek

Premiér Andrej Babiš - ilustrační snímek Zdroj: ČTK

Bohumil Pečinka: Babišovo něžné zabíjení živnostníků

Na sněmu ANO se minulý víkend Andrej Babiš okrajově zmínil o orientaci na živnostníky. Den po sněmu vyšla v Lidových novinách série textů, jejichž spojujícím momentem bylo tvrzení, že obrat k zájmům živnostníků je nyní nová linie celého hnutí.

Skeptik může namítnout, že je tři měsíce před eurovolbami, takže Babiš chce na svou stranu kromě levicového jádra získat i středové voliče z řad OSVČ. Realista ale namítne, že to by nesměl zrovna sněmovnou proplouvat Babišův zákon o třetí a čtvrté vlně EET.

Připomeňme, že zákon byl mnohokrát odkládán, naposledy kvůli nálezu Ústavního soudu, který zrušil některá jeho ustanovení. Důležité bylo i disentní stanovisko pěti ústavních soudců. Jeho hlavní tezí bylo, že EET nejde posuzovat vytrženě z kontextu ostatních zákonů. Z tohoto úhlu pohledu je česká verze EET diskriminující, neboť vytváří tak velké byrokratické mantinely, že se podnikání stává pro celé společenské vrstvy nedostupnou možností.

Kalkulačka pro OSVČ: Vypočítejte si čistý zisk za rok 2020>>>

Pod dojmem tohoto zničujícího posudku se už tvůrci zákona nemohou tvářit, že EET je jen politicky neutrální nástroj na vybírání daní. A už vůbec nemůže současná politická reprezentace tvrdit, že prosazování zákona o třetí a čtvrté vlně EET jde na ruku živnostníkům. Navzdory tomu, že ve sněmovně před druhým čtením probíhají velké manévry ve snaze některé body v zákoně zmírnit.

Otázkou zůstává, co je skutečným smyslem normy. Několik miliard ve státním rozpočtu? I to zpochybňují někteří poslanci, hlavně Piráti, s odůvodněním, že ministerstvo financí přínos EET počítá špatně.

Rozhodně je doloženo, že zavedení EET způsobilo zánik několika set restaurací a trafik, tedy typických živností, jejichž majitelé a zaměstnanci možná skončili na státní podpoře nebo v nějaké montovně. Jak ostatně řekl místopředseda Senátu Štěch na sjezdu odborářů – zpřísněme pravidla na trhu, a hned bude dost zaměstnanců ve fabrikách. Jinak řečeno, ubude podezřelých OSVČ, které stát nemá pod kontrolou, takže neví, co vlastně ve svém pracovním čase dělají.

Nenasytnou touhu po kontrole ilustruje i dlouhodobá snaha ministryně průmyslu a obchodu Marty Novákové rozšiřovat bezhotovostní platby do všech oblastí života. Společně s velkými kartovými firmami chce vytvořit fond, který bude platební terminály poskytovat i chudým živnostníkům. Akce má jen dva vítěze: karetní firmy, které dostanou pod kontrolu více bezhotovostních plateb, a státní úředníky, jejichž ideálem je bezhotovostní společnost, kde o každém víte všechno.

Na tenhle druh pomoci živnostníkům se hodí slogan jedné písně: Killing me softly.

Text vyšel také na webu E15.cz >>>