Kriminalita v České republice klesá.

Kriminalita v České republice klesá. Zdroj: Profimedia

Kriminalita v Česku stále klesá. Nenechme se otrávit rozsévači bezdůvodného strachu

Pravděpodobně jste také mnohokrát slyšeli ty nekonečné nářky ve stylu: Dnes se krade, loupí a vraždí jako nikdy v historii a naše policie, státní zástupci a podplacení politici na to v zásadě kašlou. Nebo dokonce sami také kradou. Slušný člověk aby se dnes pomalu bál vyjít na ulici, slýcháme od kamarádů a kolegů ze zaměstnání nebo čteme na sociálních sítích skoro denně. Realita je ale úplně jiná – v ČR klesla loni kriminalita o téměř pět procent.

Podle aktuálních statistik česká policie v roce 2018 evidovala 192 405 trestných činů, což je o 4,9 procenta méně než v roce 2017. Jde o relativně dlouhodobý trend, zločinnost se v Česku snižuje již pátým rokem v řadě. To je velice chvályhodný trend, ne že ne. Co by za to v jiných státech dali, dodávám bez jakékoliv stopy ironie. Zločinnost klesá především díky nižšímu počtu majetkových trestných činů, ubylo ovšem i vražd a dalších násilných trestných činů. Zejména pokles násilné trestné činnosti, zvláště vražd mi jako učiteli veřejného práva činí nemalou a upřímnou radost.

Někdo přísnější třeba namítne, že jásat budeme moci, až bude kriminalita v naší zemi nulová. Zůstaňme ovšem realisty – nulová kriminalita nebyla, není a nebude nikde na světě. Važme si toho, že žijeme v bezpečnější části světa, dokonce té skoro nejbezpečnější, byť se tomu někdy třeba nechce věřit. Nenechme se otrávit nebo zviklat porfidními mediálními prohlášeními různých Okamurů a jiných populistů tvrdících nám, že žijeme ve státě prolezlém kriminalitou a že je to čím dál tím horší. Všimněte si, že ataky takových katastrofických „informací“ do značné míry stoupají především před volbami.

Řekněme jim jasně: Prostě tomu tak není, vážení politici a další rozsévači bezdůvodného strachu. Kriminalita v naší republice klesá. Považujme si toho!

 

Autor textu je právník.