Bitcoin čelí v Davosu kritice a znatelnému poklesu zájmu.

Kryptoměny nechybí jako téma diskusí ani na letošním ročníku Světového ekonomického fóra v Davosu. Stejně jako loni významní světoví řečníci nešetřili kritickými slovy na adresu bitcoinu. Kryptoměny ale letos přilákaly mnohem menší pozornost. Před rokem se na hlavní panel s tematikou kryptoměn stály fronty, letos zůstávaly v sálech prázdné židle, uvedla CNN.

Minulostí jsou nejenom davy zvědavců, ale i nápisy se slovy „krypto“ a „blockchain“, jež byly před 12 měsíci na hlavní davoské promenádě všudypřítomné. Bitcoin prý prakticky zmizel z oficiální agendy fóra. Když už ale debaty proběhly, tak se jevily jako zralejší než při loňském ročníku, uvádí CNN.

V Davosu se diskutovalo i o budoucnosti kryptoměn. A mnozí experti jí nevidí zrovna růžově. Například nositel Nobelovy ceny za ekonomii Robert Shiller předpověděl bitcoinu možný zánik. „Bitcoin se možná úplně zhroutí a bude zapomenut. Může ale vydržet ještě dlouhou dobu, může to být klidně dalších sto let,“ řekl Shiller.

Pochybnostem z řad vystupujících se bitcoin nevyhnul už loni. „Bitcoiny nemají žádnou skutečnou hodnotu. Není to aktivum, které by šlo nějakým způsobem zanalyzovat. Je to v podstatě tak spekulativní záležitost jako hazardní hry,“ uvedl tehdy guvernér kanadské centrální banky Stephen Poloz.

Více o tématu kryptoměn v Davosu a další vyjádření expertů najdete v článku na E15.cz >>>