V Otázkách Václava Moravce se řešila kauza Babišova syna

V Otázkách Václava Moravce se řešila kauza Babišova syna Zdroj: Reprofoto ČT

Přestane už Česká televize budovat kult moderátorské osobnosti Václava Moravce?

Asi není v Česku člověka, který by neznal diskuzní televizní pořad Otázky Václava Moravce. Víte, jak dlouho se vysílá? Pět nebo deset let? Kdeže, pořad byl poprvé uváděn na prvním programu ČT již 1. ledna 2004. Patnáct let! A já se ptám: Neohrožuje monopol jednoho moderátora pluralitu politických názorů? Nebylo by demokratičtější, aby takovýto typ klíčového pořadu uvádělo na základě rotačního principu pět až deset televizních profesionálů a profesionálek, včetně novinářů příslušících k národnostním menšinám?

Na jednu stranu si jistě Václav Moravec zaslouží určitou dávku obdivu za vytrvalost, avšak já právě v té jeho vytrvalosti spatřuji jádro problému. Copak není v desetimilionové České republice jiný člověk schopný uvádět hlavní nedělní diskusní politický pořad? Jestliže by šlo o nějaký okrajový pořad někde na soukromé televizi, věc by nestála za řeč. Ale je zapotřebí si uvědomit, že Otázky Václava Moravce jsou pořadem, který do značné míry předurčuje tuzemský „politický provoz“. Mají zkrátka obrovskou moc.

Jeden moderátor působící v hlavním diskusním pořadu celých patnáct let (Moravec navíc uvádí a uváděl v posledních letech i jiné pořady veřejnoprávní televize) navíc může potlačit i výchovu nových moderátorských talentů, nemyslíte?

I ten nejsladší dortík se jednou přejí

Obrovskou systémovou výhradu mám ostatně již vůči samotnému názvu pořadu. Pojmenování relace obsahující jméno a příjmení „moderátorské hvězdy“ chápu jako nevhodné pro veřejnoprávní televizní stanici. Na soukromých televizních, ať se pořady na tento způsob klidně jmenují, pokud to nevadí inzerentům a majitelům, avšak veřejnoprávní médium má být ze zákona pluralitní a hlavně civilní.

Co by se navíc dělo v případě, že by Václav Moravec například dlouhodoběji onemocněl? To by Otázky Václava Moravce uváděl Franta Novák? To je jako by Republikánům Miroslava Sládka předsedal někdo jiný než Sládek nebo kdyby hnutí SPD Tomia Okamury předsedal třeba Abdul Hassan.

Před časem část veřejnosti pobouřil fakt, že veřejnoprávní Česká televize tajila plat Václava Moravce. ČT vloni dostala opakované dotazy na finanční odměnu své hlavní moderátorské hvězdy. Tazatel, aktivní občan, který se na výši platu a dalších finančních odměn moderátora ČT zeptal legálně podle zákona o svobodném přístupu k informacím, se odpovědi z Kavčích hor nedočkal. A já říkám: Pokud se monopolnímu politickému „konferenciérovi“ nelíbí, že každý má právo znát jeho plat a mimořádné odměny, nechť odejde do soukromé televize.

Osobně nemám nic proti panu Moravcovi, ale i ten nejsladší dortík se jednou přejí. Koho je na obrazovkách moc, toho je příliš. Není na místě zahájit intenzivnější debatu, zda se neměl přejmenovat nedělní diskusní pořad a hlavně zda by ho nemělo uvádět více kvalitních moderátorek a moderátorů? Tedy nejen pořád dokola jeden tentýž, byť třeba kvalitní. Myslím, že by to napomohlo k okysličení jednoho důležitého pořadu. A to není málo.

Autor textu je právník.