Vánoční projev prezidenta Miloše Zemana

Vánoční projev prezidenta Miloše Zemana Zdroj: ČTK

Politici by měli dát lidem pokoj alespoň o svátcích. Opak je pravdou, projev střídá projev

Nejvyšší ústavní činitelé se letos rozhodli, že nedají občanům pokoj ani na Vánoce a na Nový rok. Miloš Zeman už to má za sebou. K národu promluvil ve stylu filmu Babovřesky na druhý svátek vánoční. Na Nový rok nás projevy ještě oblaží šéf Senátu Jaroslav Kubera a předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček. Navíc Česká televize první den roku odvysílá rozhovor s premiérem Andrejem Babišem. Otázkou je, proč nám politici nedají alespoň chvilku pokoj.

Miloš Zeman se již před lety rozhodl „zrušit“ tradici novoročních projevů prezidentů a hovoří k národu o Vánocích. V době, které mají být oslavou klidu a odpočinutí si od nekonečných politických svárů, pumpuje do lidí další slovíčka, které dál štěpí společnost. Dělá to programově a je to nepříjemná forma, kterou by si alespoň na Vánoce mohl odpustit. Bohužel opak je pravdou.

Mezeru na Nový rok se navíc rozhodl zaplnit nedávno zvolený šéf Senátu Jaroslav Kubera. Ten chce komentovat především to, co provádí Zeman, tedy neblahé rozdělení české společnosti. Vzhledem k tomu, že Kubera má velmi specifický styl projevu, dá se očekávat, že nějakým tím bonmotem předčí i pána Pražského hradu.

Desetiminutový projev nám Kubera přednese po poledni na Nový rok. Aby byl ale český politický Kocourkov kompletní, přidal se také třetí nejvyšší ústavní činitel. Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček promluví 1. ledna hned po Kuberovi.

Co bude příště?

K čemu jsou nám hned tři proslovy v tak krátkém čase? Snad vypukla válka, nebo se nějaká chystá? Bude mobilizace? A aby toho nebylo málo, Česká televize nám naservíruje i novoroční třicetiminutový rozhovor s premiérem Andrejem Babišem. Ten nám jistě barvitě popíše, jak skvěle řídí stát jako firmu, jak báječně vybírá daně a jaký je fantastický člověk, bez kterého nemůže být ani minutu.

K čemu to všechno poslouží? Paradoxně pouze k tomu, že společnost bude ještě rozdělenější. Že diskuse na sociální sítích a zpravodajských webech bude ještě bouřlivější, že všichni budou rozebírat, kdo byl lepší a kdo horší, kdo má pravdu a kdo ji nemá.

Přitom alespoň chvilku klidu od politických proklamací by si každý občan České republiky zasloužil. Vždyť nás čekají další volby (do Evropského parlamentu) a hádek politiků uslyšíme opět dost a dost.

Za rok by mohli postupně vystoupit o Vánocích a kolem Nového roku i všichni poslanci a senátoři. Pak by se měli přidat všichni občané, ať je ten Kocourkov dokonalý.