Jan Hamáček a Andrej Babiš - ilustrační snímek

Jan Hamáček a Andrej Babiš - ilustrační snímek Zdroj: Dan Materna / Mafra / Profimedia.cz

Babišovo ANO zaplatilo socialistům a komunistům „výpalné“ za vládnutí, nemocenská bude i první tři dny

I při stonání už bude líp. Ke schválené štědřejší nemocenské to však vezměme oklikou. Česko podle Národní rozpočtové rady míří k dluhové pasti, veřejné finance nejsou dlouhodobě udržitelné. Pokud se nic nezmění a politici budou mít stále hlavu v písku, dosáhne dluh v roce 2068 až 230 procent HDP (z dnešních pětatřiceti procent), což je víc než má dnes nebohé Řecko.

Co je padesát let, řeknete si, bůhví, co bude. Je to polovina dosavadní stoleté éry samostatné existence republiky a co se během té doby odehrálo! Jenže pokud počítáme s tím, že zůstaneme demokratickým a sociálním státem jako dosud, pak veřejné výdaje nepůjde zkrotit ze dne na den. Zvlášť je-li hlavní příčinou zmíněného rizika nevyhnutelné stárnutí společnosti.

Penze, zdravotnictví, sociální služby budou potřebovat čím dál víc peněz a při stávající podobě důchodového, zdravotního, sociálního či nemocenského systému stát příští nároky stárnoucí populace neutáhne (počet lidí nad 65 let vzroste z dnešních 19 procent na téměř jednu třetinu). A to odborníci z národní rady započítali i současný ekonomický růst. Možným řešení je podle nich zvýšení daní, důchodového věku nebo snížení penzí v poměru k průměrné mzdě.

Na velkolepé veselici

Podobných varování, zpráv a expertíz je už celá řada. Varuje mezinárodní OECD, nedávno z pohledu zdravotnictví třeba i česká Národohospodářská fakulta VŠE. Podle její studie bude růst výdajů na zdravotní péči do roku 2060 jeden z nejvyšších v Evropské unii a my se na to vůbec nepřipravujeme.

Naopak! Vládnoucí levice se chová jako na velkolepé veselici s plnými stoly. Už pátým rokem postupně ruší všechny reformní kroky předchozích vlád jak v penzích, tak ve zdravotnictví, aniž by je nahradila čímkoli novým, jiným. Zrušila zdravotní poplatky, snižuje limit na zdravotní spoluúčast, zvyšuje důchody, zavedla otcovskou dovolenou a až tříměsíční ošetřovatelské volno na péči o blízkého příbuzného, které se proplácejí z nemocenské. Teď sněmovna zrušila i takzvanou karenční dobu, čili zaměstnancům se opět budou proplácet i první tři dny nemoci. Na účet podniků. Snížení sazby nemocenského pojistného pro zaměstnavatele to nevyváží. Svaz průmyslu odhaduje, že zaměstnavatele bude zrušení karenční doby stát zhruba osm miliard ročně, na pojistném však ušetří jen něco přes tři miliardy.

Splátka socialistům za moc

Hnutí ANO tím zaplatilo sociálním demokratům výpalné za možnost vládnout. Fajn, sociální komfort lidí roste, vláda bude populárnější. Ale žádný oběd není zadarmo, jak se říká. Někdo ho musí zaplatit - stát, firmy, pojišťovny čili daňoví poplatníci. Ať už jde o důchody, zdravotní péči, sociální podpory či tu lepší nemocenskou. Ale kdoví, třeba se stane zázrak, poručíme větru dešti a politické „zdroje tu jsou“ zvítězí nad mrzkými kalkulacemi ekonomů. Nebo ne?!