Vůdce bavorské CSU Markus Söder utrpí ve volbách vítězství.

Vůdce bavorské CSU Markus Söder utrpí ve volbách vítězství. Zdroj: Facebook Markuse Södera

Velká politická revoluce v Bavorsku: CSU oslabuje, sílí Zelení a protiuprchlická AfD

Bavorsko je jedním z nejvýznamnějších a nejdůležitějších sousedů a obchodních partnerů České republiky. Volby, které se tam ale odehrají v neděli 14. října, ukazují na tektonické politické posuny, které se tam odehrávají. Dlouholetý hegemon místní politiky, Křesťansko-sociální unie Bavorska (CSU), která vládne s Merkelové CDU i na celostátní úrovni, je oslabena. Podle průzkumů by měla ve volbách získat kolem 35 procent hlasů, což je ale nejméně od roku 1954. Zajímaví jsou pro nás především její soupeři.

V Bavorsku je poměrně silná protiuprchlická a euroskeptická Alternativa pro Německo (AfD), která by podle průzkumů mohla získat mezi 10 až 15 procenta hlasů. Pro nás je zajímavé, že v jejím čele byl až do loňského roku současný poslanec Bundestagu (federální německý parlament) a politik českého původu Petr Bystroň. Ten se narodil v Olomouci a s rodiči v roce 1987 emigroval do Německa. Přestože samotná CSU je na rozdíl od Angely Merkelové daleko kritičtější k uprchlické vlně a požaduje tvrdší imigrační zákony, právě AfD jí i v samotném Bavorsku odebírá kvůli tomuto tématu hlasy.

Jenže německá společnost je v otázce migrace nadále rozdělená a proto v Bavorsku rychle vyrostly i preference Zelených. Ti by v neděli mohli dosáhnout až na 20 procent hlasů.

Až kolem 10 procent hlasů by mohla získat kandidátka Freie Wähler Bayern, což je uskupení takzvaných volných a nezávislých voličů. Ti se vyznačují liberalismem a podobně jako Zelení se věnují i ekologickým otázkám.

Sociální demokracie (SPD) by pak měla dostat kolem 12-13 procent hlasů a konzervativní FDP podle průzkumů 6 procent.

Znamenalo by to, že po celá desetiletí vládnoucí CSU by musela do koalice, která bude ale vyznávat jinou politiku, než jsme byli u Bavorska zvyklí do těchto dnů. Odborníci například předpokládají, že částečně oslabena by byla i pozice sudetoněmeckých spolků, jejichž je Bavorsko dlouholetým „opatrovníkem“.

Političtí soupeři CSU budou mít podle všeho celkově více hlasů, než tato strana, a teoreticky by mohli po desetiletích vytvořit bavorskou vládu bez ní. Jenže spolupráci s AfD někteří vylučují.

Bavorský vůdce CSU Markus Söder poukazuje na paradox, který se projevuje také v jiných evropských zemích: „Bavorsko na tom nikdy nebylo ekonomicky lépe než dnes, ale politika je současně daleko více rozdělená než kdy předtím,“ řekl při kampani ve městě Ingolstadt.

CSU je podle webu Politico proto obětí vlastního úspěchu. Nezaměstnanost v Bavorsku je pod 3 procenty a tato německá spolková země patří k vůbec nejbohatším regionům v Evropě a na světě. Právě proto lákala mnoho migrantů. Za posledních deset let se zde usadilo kolem milionu uprchlíků. Někteří obyvatelé to ale nesou velmi nelibě, protože to podle nich má neblahý vliv na místní sociální systém či vzdělávání. Někteří poukazují v této souvislosti i na zvýšenou kriminalitu.

Problémem je pro mnoho voličů i kontroverzní celostátní šéf CSU Horst Seehofer, který je v současnosti ministrem vnitra v Merkelové vládě. Podle průzkumů právě on je příčinou ztráty mnoha voličů v Bavorsku.

Nedělní volby v německé spolkové zemi Bavorsko je nutné proto velmi pozorně sledovat i v České republice, protože pro nás neexistuje na světě region, který by byl pro naše ekonomické zájmy a vztahy důležitější.