Michal Hašek - ilustrační snímek

Michal Hašek - ilustrační snímek Zdroj: ČTK

Michal Hašek je zpátky ve Vinařském fondu. Pár týdnů před rozhodováním o zakázce za 100 milionů

Někdejší jihomoravský hejtman Michal Hašek je mimo jiné známý tím, že v minulosti zastával desítky různých funkcí. A býval kvůli tomu logicky terčem mnoha vtipů. Pro férovost ale dodejme, že z jeho jižní Moravy i z úst politických protivníků (z jiných stran) na Haškovu adresu zaznívají také slova o pracovitosti a schopnosti držet slovo. V každém případě po parlamentních volbách v roce 2013, proslulé schůzce u prezidenta Zemana a neúspěšném pokusu sesadit z čela ČSSD Bohuslava Sobotku, začal Haškův ústup.

Krom mnoha jiných funkcí postupně skončil jako místopředseda ČSSD (2013), poslanec (2014) a v roce 2016 i jako hejtman Jihomoravského kraje. A krátce po té skončil i jako člen Rady Vinařského fondu, ve kterém coby člen dozorčí rady působil už od roku 2009 a později i jako předseda Rady. Právě až do roku 2016.

Po loňských volbách, které Sobotkovské křídlo ČSSD odsoudilo do propadliště dějin, se ale Haškův ústup z veřejných pozic zastavil. A po ustavení nové vlády, ve které znovu figuruje i socdem, se situace pro Haška, zdá se, obrací.

Letos nastoupil na ministerstvo zemědělství jako člen legislativní rady. Ministrem je Miroslav Toman, který ve vládě jako nestraník reprezentuje právě ČSSD. V minulosti už ministrem byl, a to ve vládě Jiřího Rusnoka, tedy v úřednickém kabinetu, který si prosadil současný prezident Miloš Zeman - k němu má také Toman velmi blízko, stejně jako jeho otec, dlouholetý předlistopadový poslanec a rovněž ministr.

Návrat

A právě ministerstvo zemědělství teď Haška do Vinařského fondu vyslalo jako svého zástupce, když 6. září rezignoval dosavadní zástupce ministerstva, David Filip. Už 10. září se členem Rady Vinařského fondu stal místo něho Hašek a záhy se stal jejím místopředsedou.

Ministerstvo výměnu vysvětluje tím, že “David Filip končí služební poměr na ministerstvu zemědělství ke dni 31. 10. 2018.” A proč právě Hašek místo něj? “Zohledněny byly jeho zkušenosti s prací ve Vinařském fondu i v komunikaci s vinaři a vinohradníky v pozici hejtmana Jihomoravského kraje. Práce v Radě VF je bezplatná. Nominaci pana Haška podpořil také hejtman Jihomoravského kraje či Svaz vinařů,” sdělil Reflexu mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

Zajímavé však je, že se výměna uskutečnila jen pár týdnů před koncem přihlášek do výběrového řízení na “Komunikační kampaň na podporu Vína z Moravy, vína z Čech pro období 2019 - 2021”. Přihlášky do soutěže končí 8. října. Její předpokládaná hodnota činí 102 milionů korun bez DPH a dlouhodobě je marketingová kampaň nejvýznamnějším výdajem fondu.

Spojitost ale Hašek odmítá. “Zadání celého výběrového řízení včetně jeho podmínek schválila Rada Vinařského fondu ještě před tím, než jsem se stal jejím členem,” reagoval na dotaz Reflexu Hašek s tím, že mu ministr Toman nabídl možnost stát se zástupcem MZe s jasným úkolem: “hájit zájmy ministerstva zemědělství (státu) a daňových poplatníků ve Vinařském fond.”

Financování

Tady jde dobré se na chvíli zastavit. V loňském roce dostal Vinařský fond od státu více než 37 milionů korun, dalších 5 milionů korun přispěl Jihomoravský kraj. Třetím hlavním zdrojem peněz fondu jsou povinné odvody vinařů z prodaných litrů vína a plochy vinic, ty byly dohromady přes 30 milionů. To jednak ukazuje, že stomilionová zakázka (bez DPH) je skutečně významná věc, a jednak to připomíná, že na propagaci vína přispívá státní rozpočet. Nebylo by tedy nejlepší, pokud Hašek zastupuje zájmy daňových poplatníků, státní příspěvek prostě zrušit?

“Státní příspěvek je ze zákona a já jsem vždy podporoval a podporuji existenci a smysl Vinařského fondu,” reagoval Hašek na další dotaz.

A co komise, která Vinařskému fondu doporučí vítěze soutěže na marketingovou kampaň?

“Na prvním a zatím jediném jednání Rady, kterého jsem se zúčastnil, byla řešena otázka výběrové komise a ta byla schválena jako devítičlenná včetně jednoho zástupce ministerstva zemědělství,” říká Hašek s tím, že zástupce má například i Jihomoravský kraj. “Předsedou komise byl nominován zcela nezávislý odborník navržený v Radě VF zástupci vinařských organizací. Výběrová komise posoudí v souladu se zákonem předložené nabídky a doporučí závěry k rozhodnutí Radě Vinařského fondu,která je jedenáctičlenná a já jako zástupce ministerstva v ní mám jeden hlas,” řekl Reflexu Hašek.

V počtech a hlasech mí Hašek bezesporu pravdu. Otázka je jeho velký neformální vliv. Nemusí být na škodu, Vinařský fond si ale v minulých letech získal pozornost právě svými marketingovými kampaněmi - za způsob výběru ho v minulosti kritizoval i Nejvyšší kontrolní úřad, pochybnosti vyvolalo i výběrové řízení v roce 2016, kdy vítěz získal netypicky téměř stoprocentní hodnocení a zvítězil s obrovským náskokem před ostatními.